210 млрд. евро на Москва са замразени в ЕвросъюзаБрюксел обмисля

...
210 млрд. евро на Москва са замразени в ЕвросъюзаБрюксел обмисля
Коментари Харесай

Кремъл предупреди ЕС да не пипа руски активи

210 милиарда евро на Москва са замразени в Евросъюза
Брюксел обмисля с част от парите да въоръжава Киев

Предстои страните членки да обсъдят проектите

Русия ще предприеме ответни ограничения според личните си ползи и ще употребява всички налични правни механизми, в случай че Европейски Съюз употребява облагите от замразените съветски активи, с цел да купи оръжия за Украйна. Това предизвестие насочи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи Ройтерс.

Коментарите му бяха направени преди почналата през днешния ден среща на водачите от Европейски Съюз, на която се чака да бъде разискван този въпрос.

“Естествено ние ще използваме всички вероятни правосъдни механизми, тези които са разполагаем в този момент и тези, които ще бъдат разполагаем в бъдеще ”, съобщи Песков пред кореспонденти. “Въз основа на реципрочността - не огледално, а доколкото това е в наш интерес - ще изберем и други способи за ответни дейности ”, добави той.

Преди срещата на върха в Брюксел Европейската комисия изложи предварителните си проекти за потребление на облагите, генерирани от активите на Руската централна банка (РЦБ), които са замразени в Европейския съюз поради наказания. Според проектите на Европейска комисия средствата ще бъдат употребявани за финансиране на покупки на оръжия за Украйна и поддръжка на украинската оръжейна промишленост.

Общо 210 милиарда евро активи на Руската централна банка са замразени на територията на Европейски Съюз. Европейска комисия прави оценка произлизащите от тях доходи на сред 2,5 и 3 милиарда евро единствено за 2024 година

От тези облаги 97 на 100 би трябвало да се употребяват за подкрепяне на Украйна, съгласно чиновници на Европейски Съюз, осведомени с въпроса, а останалите 3% би трябвало да се употребяват от финансовите институции, които държат активите, за административни разноски.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели, че от средствата, които ще послужат на Украйна, по-голямата част - 90 на 100, би трябвало да отидат в Европейския механизъм за поддръжка на мира - взаимен фонд, който отчасти финансира оръжейните доставки за Украйна.

Останалите 10 на 100 от облагите би трябвало да отидат в бюджета на Европейски Съюз, с цел да се употребяват за подсилване на украинската отбранителна промишленост.

Членките на Европейски Съюз би трябвало да проучат деликатно проектите. Страните членки на Европейски Съюз към този момент са постигнали кардинално единодушие, че приходите от замразени съветски активи - въпреки и не самите активи - могат да бъдат употребявани за поддръжка на Украйна под една или друга форма.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му се нуждае от усъвършенствани системи за противовъздушна защита. Изявлението си той направи след следващата съветска въздушна офанзива по Киев в нощта против четвъртък, в която бяха ранени минимум 10 души.

“Възможно е да се постави завършек на това посредством световно единение. Руските терористи не разполагат с ракети, способни да заобиколят “Пейтриът ” и други водещи международни системи ”, уточни Зеленски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР