21-ви март е крайният срок, в който държавата трябва да

...
21-ви март е крайният срок, в който държавата трябва да
Коментари Харесай

Мобилните телефони за изборите: Водоустойчиви, с 6,5-инчов HD екран и батерия до 36 часа


21-ви март е крайният период, в който страната би трябвало да получи мобилните устройва, с които ще се снима броенето на бюлетините.

Всички над 12 хиляди телефона ще бъдат включвани в края на изборния ден, а конфигурирано приложение на тях ще излъчва онлайн по какъв начин се регистрира вота на гласоподавателите.

Водоустойчив, с 6,5-инчов HD екран и батерия, която устоя до 36 часа, са част от характерностите на мобилното устройство, с което страната избра да снима изборите.

Идеята е след края на изборния ден минимум 11 800 устройства да се включат по едно и също време и в продължение на приблизително 4 часа да излъчват броенето на бюлетините. И това да може да бъде проследено онлайн от най-малко 20 хиляди фенове в една и съща минута.

Риск от хакерски атаки въпреки всичко има, предизвестяват специалистите.

„ Това са т.нар волометрични офанзиви, те са относително евтини, поръчват се от тъмната страна на мрежата, засягат доста компютри и да създадат масирани поръчки към съответния портал, тъй че да заемат свободни сесии и всеки един, който след това се пробва да се свърже с приложението, да му се споделя, че то в този момент не е свободно “, разяснява Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Според него 20 хиляди по едно и също време гледащи не е нещо изключително огромно.

Освен за отбрана на софтуера би трябвало да се намерения и за образование на членовете на секционните комисии, поучават от Общественият съвет на ЦИК.

„ Чисто механически една квитанция би трябвало да остане най-малко три секунди, с цел да се концентрира. С изваждането от кутията, слагането и преместването с друга квитанция приблизително – в случай че някой е доста умел, към шет секунди са нужни за квитанция. Това е четири-пет пъти по-дълго в сравнение с нормално “, споделя Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

А записите от видеонаблюдението на вота на 2 април би трябвало да се пазят в списък в продължение на една година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР