21-годишен служител на Националната гвардия на военно-въздушните сили на Съединените

...
21-годишен служител на Националната гвардия на военно-въздушните сили на Съединените
Коментари Харесай

Как 21-годишният служител на Националната гвардия разкри тайните на Пентагона

21-годишен чиновник на Националната армия на военно-въздушните сили на Съединените щати стои зад абсурда Пентагонагейт. В продължение на седмици младежът е разпространявал информация с гриф " строго секретно " в интернет. Днес гвардеецът ще бъде изправен пред съда в Бостън.

Град Дейтън, на към 50 км от Бостън. Малко градче с население от към 8000 души. Спокойствието е нарушено от ненадейно появили се бронирани коли и тежковъоръжени чиновници на спецчастите. Млад мъж облечен с тениска и къси панталони върви към тях с вдигнати ръце. Следва арест.



Tова е 21-годишният Джак Тейшейра. Мъжът, който изправи на нокти американското разузнаване и основен обвинен за Пентагонагейт. От 2019 година е работи като компютърен експерт в Националната армия на военно-въздушните сили. Твърди се, че точно той е най-вероятният причинител на най-мащабното приключване на секретна информация от Уикилийкс насам. В продължение на месеци Тейшейра разгласява в обществената мрежа Дискорд секретни данни на Пентагона. Сред тях секретни военни документи за обстановката в Украйна и други основни за американската национална сигурност въпроси.

" Днес беше задържам Джак Дългас Тейшейра по отношение на следствието на нерегламентирано разпространение на класифицирана информация, обвързвана с националната ни сигурност ", съобщи Мерик Гарланд, министър на правораздаването на Съединени американски щати.



Изтичането на данни е можело да продължи още дълго, защото чат-групата, в която той ги разгласил, била от едвам 20-30 души. В нея те споделяли общия си интерес към оръжията, разменяли расистки послания и видеоигри. Част от тях, обаче, решили да качат документите и в други интернет страници и по този начин привлекли вниманието на службите.



Вашингтон отхвърля да разкрие какви тъкмо данни е разсекретил задържаният гвардеец. Към момента е известно, че с изключение на за Украйна, са публикувани документи, съдържащи информация за съдружници на Съединените щати, измежду които Израел, Южна Корея и Турция. Още през вчерашния ден стана ясно и за дискредитираща информация като да вземем за пример обстоятелството, че е следена персоналната преписка на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

" Службите ни работят неуморно, с цел да разкрият мащаба и резултата от направените разкрития. В момента уточняваме методите, по които се обезпечава достъп до класифицирана информация. Тук става дума за съзнателно престъпно действие и жестоко тъпчене на условията за боравене със строго-секретни данни ", съобщи бригаден военачалник Патрик Райдър, представител на Пентагона.



Негови съседи го разказват като мирен и изключват опцията да е работил за непознато разузнаване.

" Шокиран съм, живеем в малко градче и такива работи не се случват тук. Определено концепцията му не е била изключително добра. Много хора играят Майнкрафт, в последна сметка всеки има достъп до всичко, което се качи в интернет ", сподели Хейдън Елинууд, комшия на задържания.



фотоси: Българска телеграфна агенция

" Той е положително момче, мъдро. Винаги е желал да стане боен. Честно казано даже в този момент, когато знам, че е позволил националната ни сигурност да бъде изложена на риск, не бих си трансформирал мнението за него. Мисля, че просто е желал да се направи на забавен, а не да навреди ", сподели Тайлър Елинууд, някогашен съученик на задържания.

Срещу Тейшейра е повдигнато обвиняване в разпространение на държавни секрети. Днес той ще се изправи пред съда в Бостън.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР