21 февруари е Международен ден на майчиния език, обявен на

...
21 февруари е Международен ден на майчиния език, обявен на
Коментари Харесай

Позиция на ДОСТ за Деня на майчиния език

21 февруари е Международен ден на майчиния език, разгласен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през Ноември 1991 година Съхраняването на близо 7000 езика, които съществуват в света, е един от най-важните принадлежности за запазване на материалното и нематериалното завещание на човечеството. Този ден е Знакът, че майчиният език е най-силното средство за отбрана на индивида и неговата свише избрана неприкосновена еднаквост. Затова възбраната за проучването и използването на майчин език е в основата на всяка дискриминационна и асимилаторска политика и е най-грубото посягане против човешката съкровеност и независимост. Това обуславя неслучайно егидата на ЮНЕСКО.

Създаването на естествени условия за проучване и прилагане на майчин език е главен аршин на демокрацията в националните страни в цивилизования свят. За страдание, България през днешния ден, на дванадесетата година от своето участие в Европейски Съюз е надалеч от стандартите на ЮНЕСКО и на Европа за протекция на майчините езици.

В българските учебни заведения не е обезпечен отговарящ статут и условия за проучване на майчиния език.

Упоритият отвод на всички сформира на Народното събрание да се одобряват предложенията за включване на майчиния език в раздел Задължителна подготовка, тоталната неангажираност на МОН за издаване на нови учебници и образователни пособия показват всъщност една дискриминационна политика, вследствие на която броят на учещите майчин турски език да вземем за пример падна от над 90 000 през 1992-93 година на под 10 000 през актуалната образователна година.

Особено грозна е възбраната в Изборния кодекс за прилагане на майчиния език по време на предизборна акция, за нарушаването на която непрестанно се постановат санкции на претенденти за народни представители.

Република България е извънредно неприятен образец за печатни издания на майчин език. Такива съвсем няма. Телевизионните излъчвания се изчерпват с петте минути преведени на турски език вести.

На този декор българската страна организира политика на двойни стандарти – извънредно дейна и вярна политика на отбрана на българските малцинства в другите страни (Украйна, Молдова, Сърбия, Чехия, Унгария и др.) и извънредно неприемлива, неверна, недемократична политика по отношение на личните си жители от етническите малцинства.

Неслучайно отбраната на правото на етническите малцинства да учат и употребяват свободно своя майчин език, е основен концепт в политическата платформа на партия ДОСТ. Ние сме за:

1. Изучаване на майчиния език като наложителен предмет в учебно заведение и издаване на нови учебници и образователни пособия за всички класове.

2. Незабавна анулация на възбраната за прилагане на майчин език в предизборните акции.

Политическият влог на ДОСТ за решаването на този проблем ще бъде резултатът от делото в Съда за правата на индивида в Страсбург, заведено от Председателя на ДОСТ господин Лютви Местан.

Освен това ДОСТ изрично упорства България да подпише и ратифицира Европейската харта за районните или малцинствените езици на ПАСЕ.

В умозаключение, партия ДОСТ честити Деня на майчиния език и поздравява всички възпитаници, техните фамилии, несъмнено, всички учители по майчин език, както и представителите на културно-просветните сдружения на малцинствата в България, които в условия на индиферентност и несъответстваща политика на българската страна поставят непостижими старания за запазване на свещения майчин език, без който е немислимо съхраняването на идентичността и на културното разнообразие като социална полезност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР