203 участници – групови и индивидуални изпълнители на традиционно народно

...
203 участници – групови и индивидуални изпълнители на традиционно народно
Коментари Харесай

203 участници представиха област Хасково в Националния събор на народното творчество в Копривщица

203 участници – групови и самостоятелни реализатори на обичайно национално пеене, свирене, хора и обреди, показаха област Хасково в XII-то издание на Националния събор на националното творчество в Копривщица.

Съборът се състоя в местността Войводенец.

Изявите на участниците бяха оценени от жури от представители на Института за етнология и фолклористика и Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките. Областният координатор от Областна администрация-Хасково Стефан Николов показа, че участниците от област Хасково са сграбчили публиката с представянето си и с това са заслужили оценките, с които са били удостоени.

Изпълнителите от област Хасково бяха удостоени с 11 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала. За показване на достоверни носии бяха връчени 2 грамоти.

Калинка Ванчева, самостоятелен реализатор на национални песни към НЧ „ Заря – 1957 “ от община Минерални бани, бе удостоена със специфична поощрителна премия, която бе звукозапис на осъществяване от Българско национално радио.

Националният събор на българското национално творчество в Копривщица съществува от 1965 година Той е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО от декември 2016 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР