2029 сезонни работници от различни държави са работили в курортите

...
2029 сезонни работници от различни държави са работили в курортите
Коментари Харесай

2029 чужденци са работили в курортите край Бургас това лято

2029 сезонни служащи от разнообразни страни са работили в курортите край Бургас това лято, сочат данните на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ Бургас. Цифрите са публични, подадени от работодателите за сезонна претовареност. Наетите лица са с 500 души повече от предходната година.
За Actualno.com шефът на „ Бюро по труда “ Живко Янакиев разясни още: “Недостигът на работна мощ в туризма е една от аргументите тя да се компенсира с импорт на работна ръка от чужбина. От наетите това лято, 97 % са от някогашното Оперативно-наблюдателно дело, а 77 % са украинци или 1554 индивида. Следват жители на Беларус, Молдова, Армения, Киргистан и други от Оперативно-наблюдателно дело. Има наети хора и от по-далечни далечни страни, само че те са единици “.
Големият проблем в този развой на наемане на непознати служащи е квалификацията. Повечето работодатели разчитат това да се случи в процеса на работа, като мислят, че неналичието на подготовка не е проблем за някои специалности. Затова множеството наети чужденци работят като сервитьори на блок маси. Те единствено зареждат и отсервират и доста малко от тях работят с клиенти.
Такава е обстановката и с камериерите - една специалност, за която също се счита, че може да се работи без образование.
„ Но с цел да получиш удостоверение за подготовка за камериер би трябвало да учиш 600 часа в курсове, за сервитьор 300 часа, тъй че това са специалности и образованието е доста потребно “, прибавя Живко Янакиев, който следи процеса от доста години.
От позиция на професионалния състав, това лято най-вече са били наетите сервитьори, следвани от камериери, асистент готвачи, служащи в кухня и други специалности. Има и аниматори – 27 индивида, админи, продавач-консултанти, танцьорки. За Бургаски район този развой към този момент е завършил, само че за зимните курорти в този момент стартира.
Много от сезонните служащи, след привършване на лятото, отиват да работят в зимните ни курорти. Законодателството към този момент разрешава да се удължи техният престой с до 9 месечна претовареност. Работодателите могат да създадат съответните стъпки в тази посока, в случай че държат на избрани чиновници и желаят да ги задържат.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР