2023-та е била най-горещата година в глобален аспект от началото

...
2023-та е била най-горещата година в глобален аспект от началото
Коментари Харесай

Промените в климата: 2023 година е най-горещата в глобален аспект откакато се водят измервания

2023-та е била най-горещата година в световен аспект от началото на измерванията. Доста страни, измежду които и България, реализираха върхове. До в този момент у нас най-гореща беше 2019 година. Метеоролози регистрират много по-продължителна земеделска суша през 2023 година

Вече близо 30 години Желязко Атанасов е земеделец. Обработва 60 декара земя, най-вече зеленчуци в землището на асеновградското село Катуница. При огромните наводнения през 2018 година, когато Марица скъса насипи и заля обработваеми земи, той загуби 12 декара, засяти със зеле:

" Губим приходите от културите. Ние сме създали разноските и когато би трябвало да приберем и да си вземем това, което сме вложили, то го няма. "



Желязко и сътрудниците му, може би най-добре усещат резултата от световното стопляне:

" Преди 20-30 години времето беше напълно друго, зимата беше студена със сняг, дъждове есента. Сега есенната сеитба закъснява доста, тъй като няма есенни дъждове. Земята не може да се обработи при изсъхнало време, чакат да завали дъжд и то става ноември, декември и житните култури нямат време за своето развиване. "

Експерти регистрират, че всяко десетилетие след 1980 година е по-топло от предходното.

" Това не значи, че всяка последваща година е по-топла от миналата. Имаме колебателен режим на температурата, само че той върви възходящо нагоре ", сподели доцент доктор Лилия Бочева, шеф на департамент " Метеорология " в Национален институт по метеорология и хидрология.

И 2023-та се откроява като рекордна и за света, и за България.

" Трудно е да се каже дали 2024 година ще победи 2023-та, само че безспорно ще има някои месеци, които ще бъдат рекордно топли. Тенденциите за 2024 година са продължение на феномена Ел Ниньо, само че този феномен е по този начин със затихващи функционалности, той отслабва ", изясни гл. ас. Симеон Матев, лекар по Климатология в СУ " Св. Климент Охридски ".



Горещините и рисковите феномени ще продължат и през новата година, а и по-късно, въпреки че към момента да не знаем по кое време и къде тъкмо ще се случат.

" България се подрежда измежду страните, които са по този начин относително тежко наранени от тези феномени. Твърде евентуално е през лятото да имаме дни още веднъж с интензивни превалявания, те ще нанесат вреди и в случай че кметовете на съответните места не са си взели поуките от предходни такива, още веднъж ще бъдат топ вест в медиите ", сподели още гл. ас. Симеон Матев, лекар по Климатология в СУ " Св. Климент Охридски ".

По-съществени климатични промени съгласно сюжетите се чакат към средата или края на века.

" При най-неблагоприятния повишаването на температурите в обособени сезони е над 5-6 градуса. Щеше ни се да не вървим към най-лошия сюжет, когато се чакат най-големите покачвания на температурата, тъй като при него се чака и съкращаване на преваляванията, което значи понижението им в някои региони до 30%, което към този момент е значително. Оптимистичният сюжет е ограничаване на повишаването на световната температура до 1/1,5 градуса до 2050 година ", разясни доцент доктор Лилия Бочева, шеф на департамент " Метеорология " в Национален институт по метеорология и хидрология.



фотоси: БТА/Архив

Стойности, които съгласно специалисти към този момент сме на път да надминем.

Репортаж: Цанка Николова, Златин Бояджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР