2023-та бе тежка година, година на изпитания на световната сцена,

...
2023-та бе тежка година, година на изпитания на световната сцена,
Коментари Харесай

Голямата депресия, войни и бомби: Най-значимите събития, които промениха света

2023-та бе тежка година, година на тествания на международната сцена, която сподели, че силите на хаоса стават все по-силни и взимат връх в човешките връзки. Войни продължаваха, избухваха нови, а промяната на властта в доста страни също бе съпроводена с шума на оръжията. Геополитическата конкуренция доближи до точката, в която съперничеството сред държавни глави стана водеща вест, без да има осезателен прогрес от диалозите сред тях. Като цяло положителните вести са в недостиг, установи създателят на една от класациите на събитията на 2023 година - Джеймс М. Линдзи, старши вицепрезидент на Съвета за интернационалните връзки, частна американска изследователска организация в областта на външната политика.

10. " Епидемията " от преврати

Кризата на демокрацията в международен мащаб продължава. Оптимистите предвидиха четвърта вълна на световна демократична агресия. Тази прогноза обаче се провали с гръм и тропот през 2023 година. Доклад на " Фрийдъм хаус " при започване на годината означи, че 2022 година е била седемнадесетата поредна, в която световната независимост и народна власт са се свили. Сякаш с цел да потвърди това, " епидемията " от преврати в Африка продължи.

През юли армията на Нигер смъкна демократично определения президент на страната. Съседните страни дадоха обещание да се намесят, в случай че превратът не бъде анулиран, само че военните хунти, ръководещи Мали и Буркина Фасо заплашиха с война в отговор на допустима такава интервенция. През август армията на Габон пое властта и даде неразбираеми обещания в последна сметка да организира избори.

Нова прогресивна партия завоюва най-вече места на изборите през май в Тайланд. Въпреки това подмолна договорка докара до провоенно държавно управление, което остави най-големия победител на изборите отвън властта. Правителството на Индия пък продължи да употребява ограничения на ръба на закона, с цел да накара критиците му да замлъкнат.

Крайнодесните партии означиха забележим прогрес в цяла Европа, съживявайки мемоари за това какъв брой европейски демокрации са рухнали преди век, с цел да доведат в последна сметка до Втората международна война.

В Съединени американски щати Доналд Тръмп назова съперниците си " паразити ", сподели, че в случай че се върне в Белия дом, той няма да бъде деспот " като се изключи първия ден " и най-открито даде поръчка, че ще употребява поста си, с цел да нападна своите политически съперници. Като цяло годината не бе добра за демокрацията

9. Завладяването на космоса

Продължава конкуренцията за преодоляване на космоса. Ако тогавашните пионери са завладявали Дивия Запад, най-високите планински върхове на планетата, северния или южния полюс, през днешния ден командата е: " Напред към небесата! ". Както страни, по този начин и частни бизнесмени вършат невиждани вложения в битката за преодоляване на космоса. 77 страни имат галактически организации, а 16 от тях могат да изстрелват потребни товари в космоса.

Луната е от необикновен интерес. Усилията на Русия да постави нов отпечатък по земния сателит приключиха с отчаяние през август, когато нейният спускаем уред се разруши на повърхността на Луната. Дни по-късно Индия стана четвъртата страна в историята, която приземи безпилотен уред на Луната, и първата, която направи това покрай южния полюс. Две седмици по-късно Индия започва и задача за проучване на слънцето. Китай и Съединени американски щати също имат амбициозни лунни стратегии, като НАСА има за цел да върне астронавтите на ЛТези и други свързани с космоса старания подхранват опасенията, че геополитическите конфликти на Земята може да доведат до милитаризиране на космоса. Повишеният интерес към преодоляването му извади на показ и неналичието на правила при този нов поход към незнайното. Съединени американски щати даде подтик на своите Споразумения " Артемида ", с които се опита да постави някакъв ред в цивилното преодоляване и потребление на открития космос. Само че страни като Китай, да не загатваме Русия (!), отхвърлят да се причислят към тях. Положението се усложнява още повече и от обстоятелството, че редица частни предприятия, като " Спейс Екс ", " Блу Ориджин " и " Върджин Галактик " към този момент играят водеща роля в галактическите интервенции. Това повдига въпросите за облагата като претекст и националната отговорност към проучването и преодоляването на небесата. Остава и казусът с непрекъснато увеличаващия се галактически отпадък в околоземна орбита.

8. Индия изпревари Китай по население

Индия изпревари Китай като най-населената страна в света. През последния век, в случай че не и по-дълго, Китай имаше най-многобройното население на планетата. Това завърши през 2023 година Сега Индия е преди всичко, като жителите й се пресмятат на на 1,43 милиарда души. Индия евентуално ще остане най-населената страна за десетилетия напред. Населението на Китай по едно и също време понижава и застарява. Демографите предвиждат, че китайското население ще намалее със 100 милиона души доникъде на века, или повече от понижението, което се чака за всички страни, с изключение на 15 в света през днешния ден. През същия интервал от време междинната възраст в Китай ще се увеличи от тридесет и девет години на петдесет и една.

Междувременно популацията на Индия би трябвало да доближи близо 1,7 милиарда доникъде на века със междинна възраст от тридесет и девет години. Докато демографията не е орис, тя лимитира или усилва опциите на всяка една страна. Държавите с по-младо, възходящо население нормално имат по-жизнена работна мощ, която използва повече и вследствие на това се радва на по-високи темпове на стопански напредък. Китайското държавно управление е изправено пред засилен напън да влага в мрежата за обществена сигурност на страната, скъпо начинание, което може да отнеме запаси от други цели.

По-благоприятната демография на Индия извади на дневен ред тематиката за така наречен " демографски дял " - повишаването на броя на младите работещи, които се трансформират в мотор на растежа. Ако наклонността продължава, следствията за салдото на силите в Азия може да са обилни. Това, несъмнено, е огромно " в случай че ". При правенето на политики, както и в покера, това, което има значение, са не са единствено картите, които са ви раздадени, само че и какъв брой добре играете играта.

7. Азербайджан получи Нагорни Карабах

Азербайджан най-сетне получи Нагорни Карабах. Вторичните земетресения от разпадането на Съветския съюз не престават да се усещат три десетилетия по-късно. Държавите, зародили след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, имаха граници, които постоянно не съвпадаха с разпределението на националните групи, а това пося семената на спора. Анклавът Нагорни Карабах в Азербайджан да вземем за пример беше обитаем съвсем напълно с етнически арменци, незаинтересовани да бъдат ръководени от Баку.

В края на 1991 година Нагорни Карабах разгласи самостоятелност, което провокира война сред Армения и Азербайджан. Когато боевете завършиха през 1994 година с помирение с посредничеството на Русия, анклавът получи фактическа самостоятелност дружно с част от територията на Азербайджан. Въпреки периодическите трансгранични офанзиви, примирието се резервира до експлоадирането на широкомащабни боеве през септември 2020 година.

След шест седмици Русия контракти ново преустановяване на огъня. Това остави Азербайджан под контрола на огромна част от Нагорни Карабах. Напрежението остана високо. През септември 2023 година Азербайджан нападна още веднъж. В рамките на дни той завладя територията, която към момента не контролираше, и разгласи, че ще стартира " реинтеграцията на анклава. " В рамките на една седмица повече от 100 хиляди арменци, или почти 85% от популацията на Нагорни Карабах, избягаха в Армения. Изселването провокира митинги в Армения поради неуспеха на нейното държавно управление да отбрани арменските събратя и повдигна въпроси за какво Русия не съумя да предотврати развиването на събитията.

6. Унищожителните трусове

Земетресенията в Турция и Сирия. На 6 февруари 2023 година разрушително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер раздруса южна и централна Турция, както и северна и западна Сирия в ранните часове на деня. Епицентърът е бил на 37 км на запад-северозапад от гр. Газиантеп. Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия надвишиха 50 000. Службата за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) осведоми, че броят на жертвите в Турция в резултат на трусове е повишен до 44 218.

Впоследствие часове по-късно се случи второ земетресение с магнитуд 7,7 с център на 95 км север-североизток от първия трус. Последствията бяха белязани от широкомащабни опустошения и трагична загуба на десетки хиляди животи. Това сеизмично събитие се подрежда измежду най-мощните трусове, регистрирани в миналото в този регион на света. Трусовете бяха усетени чак до Египет и черноморското крайбрежие на Турция, предизвиквайки над 30 000 вторични труса през идващите три месеца. Експерти на Организация на обединените нации по човешкото развиване са пресметнали, че към 1,5 млн. души са останали без дом вследствие на бедствието.

5. Изкуственият разсъдък прекатурва живота ни

С гръм и тропот, изкуственият разсъдък (ИИ) навлезе в публичното схващане предходната година с стартирането на ChatGPT. През 2023 година технологията, основана на така наречен широкоезични модели, освен се усъвършенства - съгласно известията най-новата версия на ChatGPT е 10 пъти по-напреднала от своя предшественичка - само че и държавни управления, бизнес и обособените хора се втурнаха да употребяват капацитета на ИИ.

Това провокира разгорещени диспути дали изкуственият разсъдък отприщва нова епоха на човешката креативност и разцвет или отваря " кутията на Пандора ", която ще сътвори кошмарно бъдеще. Оптимистите показват по какъв начин ИИ подкрепя научни пробиви с невиждана скорост в редица области, позволявайки бързо основаване на нови медикаменти, отключване на медицински мистерии и разрешаване на видимо неразрешими математически задания. Песимистите пък предизвестяват, че технологията се развива по-бързо от способността на хората да оценят и смекчат вредата, която може да аргументи, без значение дали става въпрос за всеобща безработица, затвърждаване на съществуващите публични неравенства или подтик на процеса на изгубване на човечеството.

Джефри Хинтън - един  от пионерите на ИИ, напусна работата си в Гугъл, с цел да предизвести за заплахите на изкуствения разсъдък, а софтуерни гурута като Илон Мъск и Стив Возняк подписаха намерено писмо, с което осведомят за сериозния риск за обществото и човечеството. Междувременно скептици са на мнение, че в скоро време изкуственият разсъдък ще стартира да се самообучава от личните си реализирани резултати, което ще го отдалечи от естествения модел на човешкото развиване. Правителствата изостават от конкуренцията с ИИ и към този момент не могат да се възползват от преимуществата или вероятно да се борят с минусите му.

4. Искрите Съединени американски щати - Китай

Противопоставянето сред Съединени американски щати и Китай продължава с цялостна мощ. В началото на 2023 година изглеждаше, че напрежението сред Съединени американски щати и Китай понижава. Миналия ноември Джо Байдън и Си Цзинпин организираха работлив диалог в границите на срещата на върха на Г-20 в Бали. Държавният секретар Антъни Блинкън трябваше да посети Пекин през февруари, с цел да разиска разведряването във все по-напрегнатото геополитическо съревнование сред двете страни. Но тогава над Съединени американски щати се появи китайски шпионски балон. Той се носеше из въздуха над страната в продължение на седмица преди изтребител на Военновъздушни сили на Съединени американски щати да го смъкна край крайбрежията на Южна Каролина.

Пекин настояваше, че балонът е бил преместен от курса си, до момента в който е правил наблюдения на времето, пояснение, което Съединени американски щати отхвърли. Инцидентът разпали политическите пристрастености в Съединените щати и накара Блинкън да отсрочи визитата си в Пекин. Най-притеснителното е, че китайски министър отхвърли да одобри телефонно позвъняване от министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, откакто балонът беше свален, наблягайки неналичието на открит информационен канал сред двете суперсили.

Блинкън най-сетне посети Пекин през юни за това, което чиновници на Държавния департамент нарекоха " градивни " диалози. Тези диалози не попречиха на Вашингтон да наложи спомагателни ограничавания върху търговията с Китай, като в същото време оказва напън на Пекин във връзка с Тайван. Байдън и Си се срещнаха и този ноември в коридорите на форума на водачите на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие в Сан Франциско. Разговорите доведоха до няколко незначителни съглашения, само че огромни пробиви нямаше.

3. Успехът на Украйна

Очакваната и в последна сметка стартирана контраатака на Украйна реализира доста и на висока цена. В началото на 2023 година очакванията бяха огромни, че украинската контраатака може да унищожи контрола на Русия върху Източна Украйна и даже Крим. Дългоочакваното контранастъпление стартира при започване на юни. Въпреки нанасянето на огромни загуби на съветските войски обаче, бойните линии съвсем не се придвижиха. Руските военни бяха употребявали зимата и пролетта, с цел да приготвят отбраната на позициите си.

В началото на ноември почитан военачалник от украинска страна разказа боевете като " застой " и призна, че най-вероятно няма да има бездънен пробив. И в действителност Русия е спечелила повече територия през годината в сравнение с Украйна. Дипломатическите диалози бързо се насочиха към това дали Украйна може да издържи, камо ли да завоюва, война на безсилие, която наподобява е в интерес на Русия поради доста по-големите й стопанска система и население. Въпреки ужасяващите загуби, Русия удвои броя на войските в Украйна през есента на 2023 година спрямо началото на нашествието и съветската стопанска система остана на равнище.

Дали съветският президент Владимир Путин ще се съгласи да спре боевете е противоречив въпрос. Той евентуално има вяра, че времето е на негова страна, изключително в случай че изборите в Съединени американски щати идващия ноември доведат до президент, който желае да реши спора по-бързо, без значение от ползите на Украйна. Нарастват и апелите на Киев за още интернационална помощ, а в Съединени американски щати и даже в Западна Европа се появи " отмалялост ", която не работи в интерес на Украйна.

2. " Хамас " атакува Израел

Близкият изток изглеждаше в относителен баланс в края на септември тази година. Последните реализирани съглашения задълбочаваха връзките сред Израел и арабските страни. Имаше и известия, че Саудитска Арабия може скоро да откри дипломатически връзки с Израел. Примирието в траялата доста години революция в Йемен се спазваше.

Всичко това се промени на 7 октомври, когато " Хамас " атакува Израел. Около 1200 израелци бяха убити, а това се трансформира в най-смъртоносния ден в историята на страната. Около 240 души бяха взети за заложници. Обещавайки да унищожи " Хамас ", израелската войска стартира да нанася въздушни удари против Газа и по-късно нахлу в северната част на линията.

Договорената пауза в боевете в края на ноември обезпечи освобождението на прочут брой заложници. Но сраженията скоро се възобновиха с израелските войски, които се насочиха към южната част на Газа. Увеличаващият се брой на жертвите измежду палестинското цивилно население подхранва митингите в международен мащаб и обвиняванията, че Израел прави военни закононарушения. Тел Авив отхвърля обвиняванията с аргумента, че " Хамас " употребява палестинските жители като жив щит.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън недвусмислено поддържа правото на Израел да отвърне на удара и даже посети израелската страна при започване на спора, с цел да покаже поддръжката си. В началото на декември обаче в Съединени американски щати публични лица обществено призоваваха Израел да направи повече за отбрана на цивилните, тъй като в противоположен случай рискува " стратегическо проваляне. " Първоначалните опасения, че спорът в Газа може да докара до по-широка близкоизточна война, отслабнаха до края на годината, само че не изчезнаха. Как ще приключи спорът и какво ще последва от него остават открити въпроси.

1. Голямото стопляне

Глобалните температури чупят върхове. Изменението на климата към този момент не е бъдеща опасност. За света това е новата действителност. 2023 година, съгласно осъществяваните измервания, евентуално е най-горещата година в историята. Глобалните температури не са били толкоз високи от 125 000 години и ще надвишават границата от 2 градуса по Целзий, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година. Резултатите се показват в рискови метеорологични феномени по целия свят, вариращи от големи горски пожари през рискова суша до рекордни наводнения.

Високите температури, съчетани с висока мокрота, могат да убиват и това към този момент се вижда по света. Но има и оптимисти, които показват благоприятни условия за превръщане на негативната наклонност. Общите вложения в чиста сила скочиха. Цената на вятърната и слънчевата сила продължава да пада и доста излъчвания ще доближат пикови излъчвания през идващите няколко десетилетия. Водородът се популяризира като източник на чиста сила. Първите търговски инициативи, ориентирани изчистване на атмосферата от въглероден диоксид, стартират да действат, до момента в който учените опитват с " усъвършенствано изветряне на скалите ", което употребява минерали като базалт за пасивно попиване на въглероден диоксид.

Въпреки това остават съществени подозрения по отношение на това какъв брой бързо и какъв брой необятно могат да се приложат сходни технологии, изключително откакто производството на изкопаеми горива и излъчванията не престават да нарастват. Представители от целия свят се събраха на 28-та Конференция за климата (COP-28), с цел да обсъдят проекти и съглашения. Но тези срещи като че ли свидетелстват за поговорката, че " когато всичко е казано и направено, повече се споделя, в сравнение с се прави ". Човечеството към този момент може и да е пропуснало шанса си да избегне пагубните климатични промени.

Луната и роботите са новите провокации
На-голямата опасност за човечеството се оказаха не войните, а климатичните промени
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР