2023 година се превърна в година на масови съкращения. Много

...
2023 година се превърна в година на масови съкращения. Много
Коментари Харесай

Над 100 000 работници може да загубят работата си до 2030 г. в технологичния сектор

2023 година се трансформира в година на всеобщи съкращения. Много компании в софтуерния бранш в целия свят взеха решение да освободят огромна част от работната си мощ. Тенденцията не подмина и Испания, където през идващите две години ще бъдат съкратени 5 124 души единствено от " Телефоника ".

Испанският телеком към този момент осведоми синдикатите за идните съкращения. Повече от половината от тях са в районите на Мадрид, Каталуния и Андалусия. Според управлението на компанията аргументите са " продуктивни, организационни и механически “, а съгласно синдикатите главната е навлизането на изкуствения разсъдък в областта на телекомуникациите. Затова те ще упорстват за отпущането на обща финансова помощ от страната, и от " Телефоника ", която да помогне на съкратените да се преквалифицират и да си намерят нова работа.

Телекомът обаче не е единственият, който възнамерява съкращения. Само през тази година 1 144 софтуерни компании са съкратили 256 411 души по целия свят. През 2022 година те са били близо 165 000. Освен изкуствения разсъдък като аргументи се сочат и инфлацията, и рискът от криза.

 istock istock
Много от фирмите в бранша започнаха да търпят загуби още от пандемията, които бяха увеличени от икономическите последствия от войната в Украйна. Сред тях са " Спотифай ", " Бритиш телеком ", " Водафон " и " Мета ", чийто осъществени или планувани съкращения касаят над 90 000 души.

Компанията " Амазон ", която изживя " златната си епоха " по време на пандемията в този момент редуцира 27 000 чиновници. Без работа остана и 80% от испанския личен състав на " Екс ", по-рано " Туитър ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР