2023 година ни зададе много въпроси, за които рядко намирахме

...
2023 година ни зададе много въпроси, за които рядко намирахме
Коментари Харесай

Отговорите, които очакваме да ни донесе 2024

2023 година ни зададе доста въпроси, за които рядко намирахме отговори. И до момента в който идващите 12 месеца надалеч не дават обещание да са лесни или по-малко предизвикателни, то сигурно ще получим някои от дълго чаканите отговори:
Възможен ли е мирът?
Терористичните офанзиви на Хамас от 7 октомври 2023 година произведоха невиждани фрагменти на свирепост и предизвикаха гибелта на стотици почтени. Отговорът на Израел докара до хиляди жертви, измежду които доста деца, и филантропична злополука в Газа, както сигнализират редица организации.
 Терористичното нахлуване на Хамас от 7 октомври подпали нова война в Близкия изток. Снимка АП/БТА

Горчивите плодове от следващия жесток епизод на конфликта в Близкия изток ще бъдат брани през 2024-а, предизвестяват специалисти. " Ескалацията на военните дейности в Израел и палестинските територии докара до внезапно нарастване на антисемитските и антимюсюлманските закононарушения и на речта на омразата в Европа и по света “, предупреждава " Хюман райтс уоч ". А страни като прилежащите Египет и Йордания се надяват на скорошно разрешаване на спора, с цел да предотвратят както втора „ Накба “, по този начин и прехвърлянето му на тяхна територия, в това число посредством част от бежанците, които са принудени да бягат от Газа.

„ Събитията от последните два месеца сложиха палестинския въпрос още веднъж на първите страници на вестниците. Беше належащо всеобщо принуждение - убийството над 17 000 палестинци и 1 200 израелци, с цел да притегли вниманието на света към влошаващото се и изпълнено с принуждение състояние, макар че деятели и бранители на мира бият паника от години “, пише Институтът за проучване на външната политика в своя публикация от средата на декември.

За да се върне обаче тонът, довел до Договорите от Осло през 1993 година, а също и вярата за завършек на кръвопролитията, е належащо ходатайство на международни водачи. Дали има такива, следва да разберем.
Ще издържи ли Украйна?
Един от най-впечатляващите водачи и през 2023 година беше украинският президент Володимир Зеленски. Но той е изправен пред редица компликации. Военни специалисти предизвестяват, че доставките на оръжия за Киев не би трябвало да стопират и за ден, с цел да може Украйна да продължи да отстоява териториите си и да се бори за възобновяване на окупираните от Русия земи. „ Дъното на кацата вече се вижда “, сигнализира още през октомври ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер. 

Междувременно военната помощ за Украйна сега е блокирана както в Съединени американски щати, където републиканци упорстват за по-сериозни ограничения против миграцията в подмяна на гласовете им за допълните средства за Киев, по този начин и в Европейския съюз, където унгарският премиер Виктор Орбан наложи несъгласие на идващия транш от 50 милиарда евро. Самата Унгария също губи милиарди европейско финансиране поради проблемите с върховенството на закона и човешките права в страната, а Орбан се пробва да стои на два стола - на член на Европейски Съюз и НАТО, само че и на съдружник на Путин в Европа. Заложеното в Договора от Лисабон единогласие в Европейския съвет по някои въпроси към този момент му оказва помощ да не се озове на земята. През 2023 година, най-много около държанието на Будапеща, се заприказва от ден на ден за отпадане или заобикаляне на единодушието, в това число в Европейския парламент. Предстои да забележим до каква степен ще докара този спор.
 Русия води завоевателна война против Украйна, която пък се пробва да си възвърне анексирания полуостров Крим. Снимка АП/БТА

Същевременно, както Институтът за проучване на войната посочи в края на годината, Кремъл не се интересува от скорошно преустановяване на войната в Украйна и се готви за дълъг спор. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни бие камбаната, че продължаването на спора коства доста човешки животи, а за Русия това наподобява не е от голяма важност. Така доставянето на високотехнологични оръжия на Украйна се оказва единствения метод страната да удържи, а топката е напълно в Запада, който пък е изправен пред основни избори.
Ще се върне ли Тръмп?
През ноември ще стане ясно дали Доналд Тръмп отново ще бъде президент на Съединени американски щати. Четиридесет и петият държавен основен е главен кандидат за номинацията на Републиканската партия и съгласно социолозите даже води с малко пред Джо Байдън, който се кандидатира за втори следващ мандат. Така че следва да разберем дали американците си взеха поука от 6 януари 2021 година, когато привърженици на Тръмп щурмуваха един от знаците на американската страна - Капитолия. Това беше следващият епизод, в който американският президент и хората към него нападнаха един от стожерите на демокрацията, а точно - мирното предаване на властта.
 Джо Байдън се кандидатира за втори мандат, Доналд Тръмп се надява да се върне в Белия дом. Снимка АП/БТА

Въпреки правосъдните каузи и няколкото повдигнати обвинявания против самия Тръмп, той надалеч не възнамерява да спре. Декларацията му, че ще бъде деспот, пък даже и единствено за един ден, в случай че още веднъж пристигна на власт, е явен знак за желанията му.
Може ли да бъде спрян десният завой на Европа?
Победата на Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия в края на ноември шокира значително европейци. Известният с популистката си и антимигрантска изразителност политик е тазгодишният огромен триумф на евроскептиците, откакто през 2022-а Джорджа Мелони бе определена за министър-председателка на Италия. С неспокойствие враговете на либерализма и на концепцията за по-федерална Европа гледат и към Австрия, където през 2024-а ще има избори, а Партията на свободата е преди всичко в допитванията. Към Австрия гледа и България, която разчита да влезе Шенген освен по въздух и море, както заявиха актуалният министър председател Николай Денков и бъдещата министър-председателка Мария Габриел.

И до момента в който огромните геополитически решения, като да вземем за пример поддръжката за Украйна, за момента не наподобяват съществено застрашени от растежа в поддръжката за крайната десница в страни като Дания, Финландия и Нидерландия, то изборът на крайнодесни водачи основава още по-сериозно затруднение за опитите на Европейски Съюз да има по-консолидирана и безапелационна позиция. Това важи както във връзка с международната геополитика, по този начин и при адресирането на личните проблеми на континента, измежду които методът към миграцията.
 България направи още една значима стъпка към Шенген. Снимка Българска телеграфна агенция

Кризата, в която християндемократите и социалдемократите във от ден на ден страни изпадат, води и до съюзи, които до неотдавна изглеждаха немислими. Така все по-често от средите на обичайните консерватори се чуват призиви за взаимни дейности и даже обединявания с крайната десница. Или пък се толерират водачи с, меко казано, съмнителна история във връзка с човешките права и злоупотребата с власт.
Лидер на европейски либерали, глобен от Съединени американски щати и Англия?
От сходни проблеми обаче страда освен Европейската национална партия. От години групата на либералите в Европейския парламент „ Обнови Европа “ толерира Движението за права и свободи въпреки сериозните подозрения за корупция у част от членовете му. Делян Пеевски се е устремил към лидерския пост на Движение за права и свободи. Остава да забележим дали европейските сътрудници на Движението ще преглътнат това водач на партия от тяхното семейство да е персона, която е глобена за корупция от Съединени американски щати и Англия.

Самият Пеевски беше една от водещите фигури и в българския вътрешнополитически живот през 2023 година. В търсене на конституционно болшинство, ПП-ДБ го легитимираха като такава. През 2024-а ще разберем дали си е коствало.
България: Ще издържи ли ръководството?
Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС приеха конституционните промени, които бяха оповестени като главен приоритет на настоящето държавно управление. Начинът, по който те ще бъдат осъществени, ще се трансформира в лакмус за същинските планове на участниците в ръководството.

Другият лакмус, несъмнено, ще е ротацията сред Николай Денков и Мария Габриел. Кои министри ще останат на постовете си? Ще се върнат ли в изпълнителната власт тези лица на ГЕРБ и Движение за права и свободи, против които бъдещите гласоподаватели на ПП-ДБ стачкуваха през 2020 година? Ще бъдат ли най-сетне заменени съставите на регулаторите, които се трансфораха в ноторно известни бастиони на порочната остаряла система?

Всичко това следва да стане ясно през 2024 година. Годината, в която както в България, по този начин и в Европа, по всички изброени тематики ще получим отговор на един главен въпрос: Ще правят отстъпка ли правилата пред ползите?

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР