2023 година беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да

...
2023 година беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да
Коментари Харесай

Каква е прогнозата за цените на жилищата през тази година

2023 година беше по-спокойна за имотния пазар. Тя съумя да донесе баланс на пазара след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията.

Достигна се до ново пазарно равновесие при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането в резултат на растящите приходи и към момента ниските лихвени проценти по заемите. Това се споделя в разбор на Bulgarian Properties.

Според компанията точно наличното и преференциално банково кредитиране беше водещият фактор, който способства за опазване на интензивността на пазара и връщане на купувачите на личен дом. То беше отличителната характерност на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни. Към момента лихвените проценти по заемите остават ниски, а наклонността е за равномерен растеж, който няма да попречи на развиването на пазара.

Факторите, които въздействат върху жилищния пазар, ще имат удобно влияние и през 2024 година Сред тях с изключение на лихвите по заемите, са позитивният стопански напредък, ниската безработица и растежът на приходите.

Забавянето на инфлацията отслабва резултата й върху пазара. Той обаче към момента е забележителен, защото упованията са за висока инфлация и през идващите няколко години.

Да вложим ли парите си в парцел при инфлация

Наред с това, идното ни приемане в еврозоната и промяната на националната ни валута подтиква интереса към инвестиции в парцели.
 
Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара през 2024 година
 
 istock istock
От компанията предвиждат растежът на цените на парцелите в допълнение да се забави до към 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозната инфлация. Предлагането ще се усъвършенства и някои офертни цени ще бъдат поправени. Продавачите ще стават още по-гъвкави и подготвени за договаряния, а това ще даде опция за подписване на покупко-продажби и за опазване на техния размер.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаДрастичен спад на вложенията в парцели Кои са най-търсените квартали за покупка на парцел в София парцели цени пазар на парцели .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР