2023 г. вероятно ще премине на два етапа. Първият ще

...
2023 г. вероятно ще премине на два етапа. Първият ще
Коментари Харесай

Финансов експерт: Ако има рецесия, тя ще бъде преодоляна лесно

" 2023 година евентуално ще премине на два стадия. Първият ще бъдат зимните месеци - тогава потреблението ще се възвръща от шока от по-високите енергийни цени и прехвърлянето им върху останалите браншове в стопанската система. Добрата вест е, че неприятното в пазара на енергийни артикули мина. Ще консумираме на малко по-високи цени, тъй като ще използваме насъбраните количества в хранилищата ", каза финансовият специалист Борис Петров в студиото на  " Денят ON AIR ".

Пазарът на недопечен нефт също е спокоен, глобите против Русия работят дейно, разяснява Петров.

" Орал " е към 50 $ за барел. 30 $ отстъпка имаме спрямо Брента. Тези цени би трябвало да се отразяват положително и в нашата стопанска система. Важното за икономическото възобновяване, освен в България, само че и в целия Европейски Съюз, е тези енергийни монополи да бъдат овладяни ", уточни гостът.

Според него в българската стопанска система е налице лек спад на потреблението и той се изяснява с резултата от по-високата инфлация.

" Отчита се и спад на вложенията за осем следващи тримесечия. Това приказва, че доверието на бизнесмените в политическата конюнктура е разтърсено. Това е мотив за угриженост. Планът за възобновяване и резистентност е главен инструмент за възобновяване на вложенията в стопанската система. Законодателството би трябвало да бъде признато от парламент с дълъг небосвод на деяние ", разяснява още специалистът пред Bulgaria ON AIR.

 

Той напомни, че бюджета за предходната година приключи в границите на 3 процентният недостиг на начислена основа, а това е добра причина да желаяме ексклузивен доклад за конвергенцията.

" Ако енергийните цени спаднат задоволително, инфлацията може да бъде в едноцифрени граници и да влезем в еврозоната още през първото полугодие на идната година ", разясни гостът.

Страната не може и не трябва да бъде ръководена на автопилот, безапелационен е финансовият специалист.

" Вървим в естествен стопански цикъл, който войната в Украйна малко утежни. Хубавото е, че последните данни от еврозоната са окуражаващи и даже и да има криза, тя ще е мека и елементарно ще бъде преодоляна ", сподели той.

Това е добра причина българската стопанска система да се развива по-добре от отрицателните упования, които бяха образувани за второто полугодие на предходната година, заключи гостът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР