2023 беше годината, през която много експерти направиха грешни прогнози

...
2023 беше годината, през която много експерти направиха грешни прогнози
Коментари Харесай

2023 – годината на икономическите заблуди

2023 беше годината, през която доста специалисти направиха неверни прогнози за стопанската система. От сбъркани предвиждания за неизбежна криза до неверни оценки за падащите цени и аргументите зад скока им преди този момент. Отиващата си 2023-а беше година на икономическите заблуди, предава Българска телеграфна агенция по разбор на Тобиас Бърнс за американското издание " Хил ".

Дори Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати загуби ориентир, вещаейки стопански спад при започване на годината, а сетне анулира прогнозата си през лятото.

Това съмнение раздразни някои от огромните имена във финансовата промишленост, измежду които бе и основният изпълнителен шеф на " ДжейПиМорган Чейс " (JPMorgan Chase) Джейми Даймън, който като се изключи че упрекна УФР в даването на ненадеждни насоки, нерече прогнозите на централната банка и " 100 % сбъркани ".

Следва къс лист на най-неточните прогнози за стопанската система през 2023 година:

Покачващите се лихвени % неизбежно ще провокират криза

Точно преди година икономистите споделяха едно общо разбиране – рецесията няма да ни се размине през 2023 година Дебатът тогава беше за дълбочината, остротата и продължителността на икономическия спад, тъй че да се дефинират и последствията за трудовия пазар и безработицата.

Подобна неправдива прогноза се основаваше на допускането, че покачващите се лихвени % ще забавят директно икономическата интензивност, ще потопят пазарите и ще доведат до всеобщи уволнения

Но програмата на УФР по стягане на паричната политика не провокира нито всеобща безработица, нито срив на пазара на акции. Напротив, брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати набъбна с 4,9 % в месеците от юли до септември.

Най-голямата загуба на показателя Дау Джоунс по отношение на равнището му към ноември 2022 година беше регистрирана през март тази година - 7 %. Оттогава насам равнището на знака набъбна с 9,5 на 100 над мартенските показания, с цел да регистрира няколко нови върха през декември, а безработицата си стои все по този начин под 4 %.

Безработицата би трябвало да се увеличи, с цел да може инфлацията да се намали

Икономистите от край време обвързват инфлацията с безработицата, тъй като разноските по заетостта са измежду водещите разходни пера на фирмите. Компенсацията за заетостта беше към 58 % от действителните цени към третото тримесечие на годината, индустриалните разноски - съвсем 26 %, а облагите бяха близо 16 %.

Много икономисти имаха вяра, че с цел да пресекат растящите цени, от УФР би трябвало да обложат трудовите доходи на чиновниците с по-високи лихви. Едва тогава потреблението и прегряващите цени биха се охладили. Или най-малко такава беше логиката зад обичайното разбиране.

Но 2023 отстрани връзката на безработицата с инфлационните процеси.

Основната инфлация, измерена посредством показателя на потребителските цени, се успокои от 6,3 % годишен ритъм на повишаване през януари до 3,1 % през ноември.

Ценовият показател на персоналните потребителски разноски, различен инфлационен измерител (по-предпочитан от УФР), падна от 5,5 на 100 годишен ритъм през януари до 2,6 на 100 към ноември, т.е. покрай 2-процентната цел на УФР.

Всичко това следва да покаже, че наблюдавахме внезапен спад на инфлацията, до момента в който безработицата остана съвсем незасегната. Откакто инфлацията доближи своя връх от 9 на 100 през предишния юни, безработицата остана закотвена сред 3,4 и 3,9 % или надалеч под покаване в диапазона от 6-7, че даже и 10 %, каквито визии споделяха икономисти през предишното лято.

Заплатите не порастват за най-нископлатените чиновници

На фона на паниките за силата и траекторията при инфлацията, междинните почасови приходи на всички заети в Съединени американски щати дефакто продължиха да се движат в крайник с растящите цени, откогато пандемията стартира през март 2020 година.

Всъщност, приходите от заплати са се нараснали с 19,4 на 100 от февруари 2020 година насам, т.е. изпреварват с малко темпа на повишаване на показателя на потребителските цени от 18,8 % през същия интервал. Ръстът при заплатите също така е усетен в най-голяма степен от най-нископлатените чиновници, с което се способства и за намаляването на неравенството при приходите в Съединени американски щати.

Така да вземем за пример заетите в областта на хотелиерството и свободното време, където обичайно са най-нископлатените работни позиции в стопанската система на Съединени американски щати, е регистриран растеж при възнагражденията от 27 % през съответния интервал.

Растящите пазари и ниската безработица ще създадат хората щастливи

Независимо от постоянните данни за икономическото показване и комерсиалния усет на администрацията на президента Джо Байдън, американците резервират мрачните си настроения по отношение на вероятностите пред стопанската система. Скъсаната връзка сред действителното показване и упованията на семействата озадачава мнозина финансови коментатори.

Подобно съмнение се придвижва към по-ниско публично доверие по отношение на президента Байдън. Ноемврийското изследване на Галъп (Gallup) сподели, че едвам 32 % от американците утвърждават неговото ръководство в стопанската система.

Но това е мощно неуверен индикатор и той може да смени внезапно посоката си. Най-новото изследване на потребителското доверие на Университета на Мичиган откри разведряване в икономическото въодушевление в редица категории и по този начин към този момент постави завършек на четиримесечната низходяща серпантина.

Инфлацията има един-единствен и явен генезис

Икономисти демократи и либерали обясняваха по какъв начин инфлацията през последната година е провокирана главно от разстройства при предлагането, до момента в който съперниците им републиканци и консерватори сипеха обвинявания за инфлацията към по-голямото търсене, подтиквано от трилионите долари пандемични тласъци.

Други икономисти пък насочваха обвиняванията си в посока към фирмите, които са се възползвали да подвигат изкуствено цените поради повишените парични благоприятни условия на потребителите, с което са подобрили и нормата си на облага.

Ефектът от войната в Украйна върху енергийните цени и разновидностите на коронавирусната зараза през 2021 година също бяха посочени като виновници.

На процедура всеки един от посочените фактори имаше своя принос, въпреки и с друга тежест, за инфлацията в интернационален проект. Изтъкването на единствено един съответен фактор над другите като водещ извършител на скока при потребителските цени подценява динамичността в връзките на държавните управления с частния бранш, които са в основата на стопанската система и на интернационалната ценова система.

" Инфлацията понижава с разнообразни темпове в обособените страни поради своята присъща конструкция ", написаха икономистите от Организацията на обединените народи (ООН) в своя годишен отчет за 2023 година за търговията и развиването на света. " Тъй като растежът при цените на основните първични материали се форсира, няколко са събитията, които разрешават на фирмите да печелят повече през ценообразуването, следвайки общата наклонност за повишаване, даже стоките им да са създадени при по-ниски индустриални разноски. Паричната политика не следва да се употребява като единствен политически инструмент за преодоляване на инфлационния напън. При още нерешени проблеми към предлагането, ценовата непоклатимост се нуждае от политически микс ", предизвестиха те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР