2022г. беше изключително напрегната за френската енергетика, но въпреки това

...
2022г. беше изключително напрегната за френската енергетика, но въпреки това
Коментари Харесай

Франция преодоля успешно кризата с енергийните ресурси през 2022г.

2022г. беше извънредно напрегната за френската енергетика, само че все пак страната се оправи повече от успешно с рецесията при енергийните запаси, разяснява в блога си икономическият публицист Апостол Апостолов, който се е открил в Белгия. Той се базира на мрежовия оператор на страната RTE, който оценява изминатите премеждия, изключително през лятото, и дефинира интервалът като „ специфичен епизод в най-новата история на френското електричество “. В своя годишен доклад RTE отделя внимание на потреблението, покачващите се цени на газа и горивата, проблемите с АЕЦ и ВЕЦ  и постигнатите резултати от ВЕИ.

„ Франция беше изправена пред невиждана рецесия сходна на петролните земетресения от 70-те години на предишния век ", акцентира ръководителят на Борда на RTE Ксавие Пиехачик.

Потреблението на електрическа енергия регистрира спад с 1.7% по отношение на 2021 година - от 467 TWh на 459 TWh, отбелязва отчетът, представен от телевизия BFM Business.  Всички браншове на стопанската система са свили потреблението, а семействата са изключили копчетата на електроуредите след масираните акции на държавното управление за икономии.

Що се отнася до производството на електрическа енергия, съгласно оператора, то е спаднало фрапантно с към 15% - от 522 TWh през 2021 година до 445 TWh през 2022 година заради спрените блокове в атомните и водноелектрическите централи. 

„ Трябва да се върнем към 1992 година, с цел да открием толкоз ниско равнище на произвеждане във Франция. И с основателна причина - делът на нуклеарните реактори в употреба е понижен от 73% на 54% сред интервала 2015-2019 и 2022 година с исторически най-малко от 21,7 GW на 28 август, когато две трети от „ флота “ беше спрян, показва отчетът.

2022 година слага връх по размер на въвеждане в употреба на съоръжения за възобновими източници във Франция. Към мрежата са присъединени в допълнение 5 GW. Вятърният парк на сушата се е увеличен с 1,9 GW, а слънчевият парк с 2,6 GW. Пуснат бе в експлоатация първият офшорен вятърен парк в Сен Назер с потенциал от 480 MW. Производството на ток от вятър се е нараснало от 0,7 TWh на 37,5 TWh. Произведената слънчева енергия е 18,6 TWh  или 30% растеж на годишна база. 

Токът, създаден от въглищни централи, е пренебрежимо дребен - 0,6% в микса. Въпреки че на тях не се залага, управляващите за всеки случай са ги привели в подготвеност при възможна енергийна рецесия през тази зима.

В подтекста на по-слабото произвеждане на електрическа енергия, Франция беше чист вносител на електрическа енергия за първи път от 1980 година, като експортният й баланс спадна от остатък от 43,3 TWh до недостиг от 16,5 TWh. Страната беше вносител през цялата година с изключение на февруари и май. Общото количество импортирана сила се равнява на 10 тераватчаса. Това е довело, което е довело до вреди за хазната размер на 115 милиарда евро. 7% от сумата е отишла за внасяне на ток. Друга част е за импорт на горива и LNG, които да компенсират спрения съветски газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР