2022 година е изключителна с войната на Русия, цените и

...
2022 година е изключителна с войната на Русия, цените и
Коментари Харесай

Бягане на място. Колко основателни са страховете на 2022 година

2022 година е изключителна с войната на Русия, цените и стопанските провокации. Но не е чак толкоз изключителна, колкото настояват политиците.

Нямай боязън от неприятни новини,

Бягаме от тях на място,

Лаврите венчават дори и дилетант.

Красота! Спринтьори междинни -

Първи няма, ни последни,

Изравнява пристрастености всякакви

Този бяг.

В. Висоцки,, 1968

Живка Балтаджиева, превод, 1977

Ако слушаме политиците, ще излезе, че всеки миг краят на света може да настъпи в една настрана взета страна. Но стопански ситуацията доста рядко е изключително.

Такъв е казусът и в този момент, когато в България се предвещават най-малко три апокалипсиса, породени от войната на Русия против Украйна - отбранителна накърнимост, непостижима инфлация, газова рецесия. А в реалност България е добре предпазена, инфлацията й ще остане двуцифрена, газът в най-лошия случай ще докара до единствено една зима с малко по-лошо отопление.

Войната в Украйна не е първата, преживявана в най-новата история. Всяка от предходните е водила до упования на политиците за провал на стопанските системи, който е оставал непростим.
Противостоенето на Запада
С сътрудника Дубровский сегашната война с противостоенето сред Запада и страните от Варшавския контракт от началото на 60-те доникъде на 80-те години на предишния век. От това време аз си припомням някои политически паники. Те не са известни на настоящето потомство. По-възрастните политици избират да не си ги спомнят.

В „ “ на 1968 година два полка от Българската национална войска (БНА) са изпратени под руско командване в Чехословакия. Хаосът на терен е цялостен, моралът на бойците е опустошен от комплекси и фрустрация.

През септември 1973 година Българска народна армия беше приведена, въпреки и за малко, в бойна подготвеност заради преврата против режима на Салвадор Алиенде в Чили. Вече след разведряването от Хелзинкския развой, през 1978 година Съюз на съветските социалистически републики продължаваше да убеждава своите съдружници и „ другарски страни “ в нуждата от финансово и военно подкрепяне на пролетарски революции в целия свят.
Държавна сигурност десетилетия наред плаши България с това, че Западът работи против стопанската система й
Между другото, съгласно на Държавна сигурност (ДС) към края на май 1983 година 12 000 български жители са регистрирани като „ противников контингент “, 56% са заети в държавните предприятия, саботирайки естествената им работа, към 920 са под оперативно наблюдаване. В тези документи постоянно се бие паника във връзка „ масираната икономическа война, която Съединени американски щати и членовете на НАТО организират против социалистическите страни “. Чак до април 1990 година Държавна сигурност сигнализира държавното управление за това, че „ врагът не спи “ и „ подкопава “ устоите на стопанската система, търгувайки с България.

Ще пропусна невъобразимия от днешно становище недостиг, който поражда в Съюз на съветските социалистически републики преди Коледа (тогава тя се празнуваше тайно) на 1979-1980 година във връзка нахлуването в Афганистан: от руските магазини изчезнаха даже българските консерви, които до тогава никой не купуваше, тъй като не ставаха за ястие. И няма да загатна отбраната на имиджа на Съюз на съветските социалистически републики след повредата в Чернобил.

Днес е значимо друго: всички шаблонни изказвания на българските политици, патриоти, русофили и пешеходци за противостоенето на „ Запада “ против Руската федерация и нейния президент могат да бъдат открити в документите на Държавна сигурност.
Войната на Русия
Да забележим обстоятелствата.
През 2021 година военният бюджет на Русия е 61.7 милиарда щатски $, военните разноски на Съединени американски щати – 778.2 милиарда, тези на членовете на НАТО – над 1.1 трилиона $.Това е преди встъпването на Швеция и Финландия в организацията, които са производители на въоръжение и, което е по-съществено, на сигурност. България е консуматор на сигурност, минава даром, ползвайки отбрана от НАТО. На това от горната страна дейностите на нейните политици в продължение на години де факто приготвят войната.Военните разноски на Китайската национална република през предходната година са 252 милиарда щатски $ – четири пъти повече от тези на Русия. В интернационално съпоставяне, както неотдавна пресметна, военните разноски на Руската федерация са надлежно 12 и 18 пъти по-малко значими в безусловно изражение от тези на Съединени американски щати и НАТО.Поради това в настоящето и допустимо бъдещото военно опълчване в конкуренцията във въоръжаването разновидностите на Кремъл за маневриране са много лимитирани.Тук не приказваме за разликата в качеството и технологията. Икономически изостаналата Русия е изостанала и във военно отношение.България, като гратисчия в НАТО, не е уязвима във военно отношение
Накъсо: с помощта на стоицизма на Украйна България, като страна морско-граничеща с Русия и гратисчия в НАТО, по никакъв метод не е уязвима във военно отношение. Твърдения за такава опасност не са нищо повече от агитация.

Войната се поддържа от такава „ влиятелна “ компания като Беларус, Северна Корея, Сирия и Еритрея. Китай и Индия, а евентуално и някои страни от Евразийския съюз, които ще създадат всичко, с цел да натрупат на ниска цена запас от самоизолирането на Русия. Същото се пробва да прави и министър председателят на Унгария.
Икономическите несгоди и отскачане на място
Те не са рецесии, а просто несгоди.

През 2012 година стопанската система на Русия, измерена през Брутният вътрешен продукт, е 1/5 от тази на Европейски Съюз, през предходната година – 1/10, а в края на тази – евентуално 1/11 от съвкупния Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

Поради недалновидна политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2021 година инфлацията в съюза е 7-8%. От пролетта на тази година към тази политика се прибавя и инфлационният резултат от войната. Но жителите на България исторически (не доста отдавна) са претърпели доста повече инфлационни несгоди.

Например през интервала 1990-1997 година средногодишната инфлация тук е 210.1%, а за годините от 1998 до 2004-та - 7.5%. През втория интервал аргументите са в икономическия напредък и рекордните директни задгранични вложения, от постоянно обругавания през днешния ден „ Запад “.
През 2022 година инфлацията в България ще се резервира двуцифрена, а безработицата в най-лошия случай ще е до 4 пъти по-ниска от най-лошото в предишното
През 2022 година у нас инфлацията ще се резервира двуцифрена, допустимо над предположената от държавното управление (около 12%). Това ниво се подклажда и от обществените разноски, и от ограниченията за „ битка “ с „ невижданото повишаване на цените “ и бедността, и от войната.

На стопански език „ рецесия “ се мери с криза, посредством спад на вложения, произвеждане и приходи, и нарастване на безработицата и банкрутите. По доста аргументи даже и в този момент да се развие подобен сюжет, спадът през 2022 година ще е доста по-поносим и по-кратък от рецесиите от 1987-1994, 1996-1997 и дори 2009 година (около 5% от БВП).

Отново в обобщение: „ рецесиите “ на тази и идната година ще са приблизително към два пъти по-леки стопански от това, през което жители са минали преди 13 години. Безработицата ще остане в най-лошия случай сред 3 и 4 пъти по-ниска от най-неблагоприятните й стойности на последните 20 години.
„ Газовата рецесия “
Според приходите на съветските експортьори на природен газ през май 2022 година в щатски долари по междинния обменен курс на централната банка на Русия (през май – 64.78 рубли, през юни – 57.27 рубли) възлизат на 16.2 милиарда $, през юни – на 11.1 милиарда.

Въпреки понижението на доставките във физическо изражение на годишна база през юни с 40%, Русия е нараснала приходите си от експорт на газ през май 5 пъти, а през юни - 3 пъти в съпоставяне със съответните месеци на 2021 година.

Това е задоволително да се поддържат настоящи разноски за войната, само че не и за доста разрастване на военните дейности. През 2021 година държавните разноски на Руската федерация са 53-54 милиарда $ на месец.

България не е забавна за съветските експортьори на природен газ като пазар. Максималният й импорт би бил 3 милиарда км3, при 153 милиарда км3 експорт за Европейски Съюз. България може да им бъде от изгода единствено като страна, която внася ерес в Европейски Съюз. Но тя и това прави много неумело през последните 10 години. Но въпреки всичко във щета на самата себе си и на Украйна.
Кабинетът беше прав, когато предложи за газа да се договаря от платформата на Европейски Съюз
В тази конюнктура, ненапълно без да желае, отиващото си държавно управление постъпи вярно, като предложи за доставките да се договаря от платформата на Европейски Съюз и с търсене на заместители.

от предходната седмица прави опит да оцени стопанските въздействия при цялостно прекъсване на доставките на природен газ от Русия. (Това прочее би резултирало в заледяване на добивна инфраструктура и изгаряне на природен газ без приход от продажби.)

Според този разбор страните в Европейски Съюз с най-силен рецесионен резултат са Унгария с 6.5% спад на Брутният вътрешен продукт, Италия, Чехия и Словакия с 5% спад. България е в групата на страните с под 1% спад на Брутният вътрешен продукт и под 2% спад на промишленото произвеждане (чийто растеж от началото на годината е 40%). При опазване на вноса и различни доставки спадът даже в Унгария би бил 1.1% от Брутният вътрешен продукт.

В обобщение: слуховете за „ газова рецесия “ са мощно пресилени. В най-лошия случай на България и Европейски Съюз им следва една зима с малко по-ниски температури на отопление с малко по-високи цени от тези, които са достигнати сега. На Русия и следва дълъг интервал на заледяване на стопанския живот при по-ниски цени на отоплението.
Невежеството на гласоподаватели и политици
Това е най-голямата паника за тази и идната години. Но и в нея няма нищо чак толкоз ново. Проблемът е в това, че, както наподобява, при постоянно повтарящи се общи избори, спепента на невежсво в публичен оборот се усилва. А последствията от него са мъчно измерими. Тъй или другояче обаче, краят на света в една настрана взета страна се отсрочва.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Красен Станчев е създател на Института за пазарна стопанска система. Народен представител във Великото национално заседание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Управител на КС2 ЕООД.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР