2022 г. не е годината, към която светът на криптовалутите

...
2022 г. не е годината, към която светът на криптовалутите
Коментари Харесай

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?

2022 година не е годината, към която светът на криптовалутите ще гледа на драго сърце. Сривовете идваха толкоз бързо един след различен, че към края на годината вложителите към този момент си задават съществени екзистенциални въпроси, откакто даже най-голямата криптовалута – Bitcoin – загуби към 3/4 от достигнатия през ноември предходната година връх от 69 000 $.

Пазарната стойност на общо 22 000-те токена сега се пресмята на по-малко от 1/3 от пика от 3 трилиона $ през ноември 2021 година Много от тях пък към този момент са будна кома или напряко мъртви, показват от Reuters.

2022 година се оказа жесток конфликт с действителността за една промишленост, която започва годините с упования за широкомащабно институционално приемане. В началото на годината даже се говореше, че Bitcoin може да измести златото като международен отговор против инфлацията. NFT също имаха своята част от великодушните обещания.

Поредица от сривове като този на стейбълкойна TerraUSD доведоха със себе си редица банкрути на фондове и брокери като Celsius и Voyager, с цел да се стигне до това, което някои считат за последния гвоздей в ковчега на криптовалутите - сривът на FTX.

Защо това е значимо

За разлика от 2017 година, когато Bitcoin се срина също толкоз зрелищно, този път има доста по-малко върли криптоманиаци, които предвиждат отскок. 2022 година по-скоро убеди регулаторите по целия свят, че са били прави да запазят значително отдалеченост от криптосвета, а тук-там и да забранят търговията с криптовалути. И мъчно ще бъдат разубедени.

Европейската централна банка, да вземем за пример, счита, че скромният растеж на Bitcoin този месец е " изкуствено провокиран финален подтик преди пътя към неактуалността ".

Всъщност единственият неутрализиращ фактор, който предотврати формалната присъда за промишлеността, е това, че главните валути не пострадаха от тези сривове. Излишъците, неконтролираното разпределяне на заеми и подправянето на милиарди долари се случиха в преобладаващата си част в границите на криптоекосистемата.

В същото време концепцията, че децентрализираните финанси и частните токени могат да работят в сянката на обичайна банкова система и да процъфтяват, в този момент наподобява илюзорна.

Това стимулира от ден на ден вложители и регулатори да повдигнат глас за въвеждане на регулации.

Какво да чакаме през 2023

Пред Reuters стратегът на UBS Джеймс Малкълм показва възходящата корелация сред криптовалутите и акциите с микрокапацитет в Съединени американски щати като удостоверение за това по какъв начин Bitcoin и други токени биха могли да оцелеят, въпреки и в периферията - като нишов, разнороден актив в капиталовите портфейли.

" Грешно е да се счита, че криптовалутите ще се свият и ще умрат изцяло, тъй като има детайли от технологията, които могат да бъдат потребни в други области. Вероятно ще има и непретенциозен пазар на криптовалути, който ще продължи да процъфтява в периферията на финансовите пазари ", счита той.

И въпреки всичко въвеждането на подобен вид регулации, които да успокоят вложителите, ще изисква време. Според Morgan Stanley, да вземем за пример, „ някои мениджъри на активи гледат на това като на 10-15-годишен път до цялостното преобразяване на цифровите активи в всеобща процедура ".

Междувременно, през идната година обичайният финансов свят би могъл да употребява криптозимата, с цел да изкупи платформи и активи в света на блокчейн, да емитира токенизирани облигации и акции или може би даже да вкара повече цифрови валути на централните банки.

Както споделя Малкълм от UBS, това би посочило, че криптовалутите са били по-скоро " еволюционно, в сравнение с революционно развиване на финансовите пазари ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР