2022 г. може да се превърне във вековна в брой

...
2022 г. може да се превърне във вековна в брой
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Няма да е чудо ограничаване на миграцията

2022 година може да се трансформира във вековна в брой минаващи мигранти. Ръстът на мигрантите е забележителен и може да се пресметна елементарно - има обществени данни и може да се преизчисли какъв % от минаващите през България нелегално не се залавят.

Това съобщи пред Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията във връзка със зачистилите случаи на незаконна миграция у нас.

Той изясни, че растежът на преминаващите мигранти почнал след пиковия интервал на пандемията - 2020 година Имало едно струпване в Турция на мигранти, които се пробвали да преминат в края на 2020 година Цялата 2021 година била обвързвана с растеж на миграцията и с политически обвинявания сред партиите, което се виждало по формалните регистрации на Министерство на вътрешните работи, на Гранична и Охранителна полиция.

Безлов уточни, че мигрантският напън е голям, казусът го има на всички места - и в Испания, Италия и Съединени американски щати. През годините сме виждали доста следствия, повдигнати обвинявания, правосъдни каузи, само че главният фактор е големият финансов напън, с който се сблъскват граничните служители на реда, пък и освен те, означи той в отговор на въпрос дали е толкоз огромен чадърът в Министерство на вътрешните работи.
 Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината
Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Мигрантският напън на границата е скочил петкратно

По думите му България има опит и с каналджийството, само че и с неговото ограничение. Още след 1990-та година има вълна, която тече в противоположна посока към Турция. При огромната вълна през 2013-2016 година съумя да се ограничи също в границите на 2-3 години потока през България. Страната ни има опит и избраната инфраструктура за жалост в неприятно положение, която пречи на каналджиите да превеждат мигранти. Но, съгласно Безлов, не е някакво изключително знамение да успеем да ограничим миграцията и преминаващите през България.

Експерти обаче би трябвало да кажат дали би трябвало да се построи нова ограда или да се усъвършенства съществуващата на турската граница. Има доста рецензия към оградителните уреди, само че огромният проблем е, че оградата има функционалността просто да забави мигрантите. По-скоро става дума за проблеми със системите за наблюдаване , датчици и камери, които на избрани сектори на турската граница не работят, посочи Безлов. Там огромният проблем е просто да работи по този начин наречената система за зелена граница. А като образец за съпоставяне Безлов дава системата, която охранява черноморското крайбрежие.

Тихомир Безлов добави, че посредством дублирането на структурите, с изключение на на Гранична полиция, само че и на гранични служители на реда от други места , както и на чиновници на Охранителна полиция, може да докара до спад на незаконната миграция. Трябва да се изиска помощ и от Фронтекс за спомагателни задгранични служители на реда. Няколко линии на взаимно контролиращи се полицейски структури сподели, че работи при доста други закононарушения без значение дали са противозаконни мигранти, противозаконна търговия на цигари и на автокражби, сподели още той.
 Поне 10 гранични служители на реда уличени за подкрепяне на трафика
Поне 10 гранични служители на реда уличени за подкрепяне на трафика

Демерджиев даде обещание за потвърдените случаи дисциплинарно наказване

Припомняме, през вчерашния ден бе обявено, че най-малко 10 гранични служители на реда са уличени за подкрепяне на трафика на мигранти. Въпросът, които подкрепят незаконния трафик на мигранти, бе издигнат, когато рейс, каран от сириец и цялостен с следващата група мигранти, в Бургас. От тогава до този миг не една група с мигранти в разнообразни транспортни средства, беше залавяна на другия завършек на страната - към този момент на излаз към Западна Европа. Последният подобен случай.

News.bg напомня че интервалът 2019-2021 година се характеризира със застоялост и с липса на развиване на политиките и практиките за интеграция за бежанците , като малко неща са се трансформирали. Едно от отрицателните развития в България е приемането на новата Стратегия за миграция на България за 2021-2025 година, в чието заглавие думата " интеграция " е заличена, за разлика от предходната Национална тактика за миграция, леговище и интеграция за 2015-2020 година В новата тактика няма съответни задължения за интеграцията на бежанците.
 България в топ три на най-неприветливите за бежанци страни
България в топ три на най-неприветливите за бежанци страни

У нас са влезнали 364 хиляди украинци

В края на април Европейската комисия (EK)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР