2022 г. е почти към края си, но пък ще

...
2022 г. е почти към края си, но пък ще
Коментари Харесай

Най-силният метеоритен поток за годината - тази нощ

2022 година е съвсем към края си, само че пък ще си отиде величествено с един от най-красивите метеоритни потоци за годината. Говорим за Джеминидите, чийто пик може да следим тази нощ, 14 декември.
 Персеиди, метеоритен поток, по кое време стартира и по кое време да следим пика му
Пикът на Персеидите наближава

Какво да чакаме от него през 2021 година

Смята се за един от най-силните звезди дъждове за последните 12 месеца - за час е допустимо да следим близо 100 падащи звезди. " Валежът " им стартира на 19 ноември и се чака да завърши в нощта на Бъдни вечер.

Източникът на този метеоритен поток е астеоридът 3200 Phaethon, само че защото наподобява като че ли идват от радианта на съзвездие Близнаци (Gemini на английски), са наречени по този начин. Не това обаче е най-важното.
 Снимка 599262

А по какъв начин да ги следим. Макар да са забележими от цялото земно кълбо, ние на Северното полукълбо сме облагодетелствани. Пикът им е седмица след пълнолуние, по тази причина - както постоянно, би трябвало да намерим за наблюдаване място надалеч от светлинно замърсяване. И да дадем на очите си към половин час да свикнат с тъмнината.

Следващият относително мощен метеоритен поток, който можем да следим от нашето полукълбо, са Урсидите. Активни са от 16 до 26 декември, като пикът им ще е на 22 декември - най-дългата нощ в годината, идеална за наблюдаване на звездното небе, оповестяват от Starwalk.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР