2021 година донесе на Левски от всичко - и мъка,

...
2021 година донесе на Левски от всичко - и мъка,
Коментари Харесай

Станимир Стоилов: През 2022 година ще се работи повече в Левски

2021 година донесе на Левски от всичко - и тъга, и благополучие. През първите месеци тягостното въодушевление вземаше връх. От септември почитателите на " сините " още веднъж гледат с оптимизъм на протичащото се в клуба, а повода е завръщането на Станимир Стоилов. След 13 години обичаният някогашен капитан и треньор още веднъж застана отпред на 26-кратните първенци. В миг, когато клубът флиртуваше с банкрута, а всеобщо играчи отказваха да дебаркират на стадион " Георги Аспарухов ", наставникът не се поколеба да приема сериозното предизвикателство. Пред сътрудниците от " Труд " някогашният селекционер на България и Казахстан приказва по доста от горещите тематики - селекция, способи и цели за връщането на аурата на гранд на Левски.

- Г-н Стоилов, съответстваха ли упованията с действителността, която заварихте в Левски - футболно, организационно и финансово?

- Общо взето, да, имайки поради, че като последователи следяхме обстановката, виждахме и чувахме какво се случва. Големи изненади нямаше. Знаех каква е действителността, както и положението - финансово и спортно-техническо. Организационно клубът към момента е запазил някакви обичаи.

- Обещахте зимната селекция да бъде направена в точния момент. В този ред на мисли какъв брой футболисти изгледахте през последните месеци?

-Трудно можем да кажем численост, само че е голяма. Много от играчите отпадаха още на първо четене, тъй като следим футболисти с извънредно занижени финансови параметри. Това постанова да гледаш и търсиш доста повече, с цел да отсееш кой най-лесно можеш да изградиш и развиеш. По същия метод процедирахме и през септември, когато привлякохме Хосе Кордоба. Гледаме за качества, които има, а тези, които липсват, да могат да се развият. Така да се каже, търсим футболисти с по-малко проблеми или проблеми, които са решими.
 Левски ще мери сили с Динамо (Киев)
Левски ще мери сили с Динамо (Киев)

По време на подготовката си в Турция

-Какъв е оптималният брой на новопривлечени, който почитателите могат да чакат през зимата?

- Точна численост нямаме, съобразяваме се с финансовите благоприятни условия, с цел да може футболистите да си получават заплатите постоянно и безпроблемно. Когато идват футболисти, ще би трябвало да преотстъпваме или пласираме някого. За нас е значимо да продаваме, с цел да стабилизираме клуба. Новите ще ги търсим като подарък или покрай подаръка, само че под никаква форма не желая да вършим огромен компромис с качеството. Има футболисти с един проблем, само че е нерешим. Например, експедитивност. Наясно сме, че няма да намерим безпроблемни за параметрите, които имаме.

-Какво е бъдещето на вратаря Иван Андонов, който в този момент е чартърен във Фиорентина?

-Моята информация е, че той не е наш състезател, а на Фиорентина. Те имат алтернатива за откупуване и би трябвало да решат до май месец дали да я задействат, което е късно, за жалост. Иначе в случай че остане наш състезател, за Левски като футболен клуб ще е добре, тъй като ще има още по-силна конкуренция. Ако отиде във Фиорентина също е добре, тъй като в касата ще влязат свежи финансови средства, а и ще се гордеем, че сме дали състезател на италианския футбол. И в двата случая Левски ще завоюва.

-За разлика от доста предишни треньори, вие открихте тренировките за почитатели и публицисти. Защо?

-Винаги съм изхождал от исторически проект. А той е, че Левски е тимът на народа, не можеш да се криеш от него. Феновете би трябвало да имат достъп до своите любимци. Тук на тренировките е имало до 10 хиляди души преди години. Не виждам причина да закривам заниманията. Важно е какво вършим на терена. Когато има всекидневна информация за клуба, безвъзмездна реклама няма.
 Левски праща чартърен Ивайло Найденов
Левски праща чартърен Ивайло Найденов

23-годишният футболист загуби мястото си и все по-рядко Станимир Стоилов му дава игрови минути.

-Променяте ли тренировките по отношение на идентичността на клуба, в който работите?

-Аз съм треньор, който обича да господства и нападна. Който да управлява събитията на терена, да владее самодейността и бързо да лишава топката. Всички тимове, в които съм работил, са били водещи, тъй че ми е било елементарно. Естествено, че се преценявам с историческите правила на един клуб. Не може тим, който постоянно се е борил за избавление, да поставиш незабавно цел купата. Сега е по този начин с Левски - отборът е в средата на класирането и да искаш да си първенец е невероятно все още. Трябва с всеки минал ден да се подобряваме и да бъдем виновни, с цел да върнем образа на Левски. В момента тече " битка " сред нашите условия и влагането на футболистите. Искаме да ги убедим и да ги накараме да имат вяра, че Левски постоянно би трябвало да господства на терена. Ще минем през проблеми, в случай че щете и вътрешни кавги, с цел да може клубът да си върне игровия жанр и образ. Въобще не се тормозя от чисто футболните единоборства. За играчите няма различен път, с изключение на да се пречупят. Другият вид е от външната страна на вратата на Левски. Или ставаш футболист, който играе и се раздава и слага интереса на клуба над своя, или си тръгваш. Ако успеем да пречупим играчите в това, мисля, че Левски ще се върне към идентичността и триумфите си. Няма да се стопираме пред нищо, с цел да осъществим тази задача. Не се опасявам моите футболисти да ме ненавиждат, те ще ме заобичат, когато дойдат резултатите. Нямам проблем да ме ненавиждат и даже ненавиждат. Но аз ще продължа да ги прилепям и заставям да играят по метода, по който искам. Моите способи постоянно са давали резултати през годините в тимовете, в които съм бил.

-В изявление за " Труд " Андриан Краев похвали подготвителния развой под ваше управление, признавайки, че е на доста професионално равнище. Кога и по какъв начин планирате тренировките?

-По принцип не е доста добре, когато футболистите хвалят треньорите, а и те постоянно го вършат. Важно е какво се получава на терена. Тогава всички сме положителни - и треньори, и играчи. Заниманията сме ги възнамерявали доста през годините. Естествено, съобразяваме се с цикъла. Наскоро имахме за 7 дни 3 мача. В подобен миг няма по какъв начин да наблегнеш доста на тренировките, вършим повече тактичност. Истината е, че сега на Левски сме посочили 15% от това, което ще желаеме. Даваме на час по лъжичка, с цел да не стане комплициране в главите на играчите. С идването искахме да подобрим доста играта в отбрана, което за момента се получава на не повече от 60%. С всеки минал месец ще прибавяме по малко проценти. Ако им дадем едновременно информацията, ще стане каша в главите им. Затова не съм чак толкоз разнороден към тях. Минал съм по този път. В един от клубовете пробвах да въведа с идването си заучени положения във фаза офанзива и стана такава каша, че след това ме беше позор, че съм треньор, в кръга на шегата.

-Какво ви дава и по какъв метод ви добавя Цанко Цветанов, дълготраен ваш асистент?

-С Цанко от дълги години сме дружно. Нямаме футболни секрети. Комуникираме ежедневно. Той дава по-голямо успокоение и по-голям оптимизъм. Всички в щаба работят елементарно с него. С мен също се работи елементарно, само че в случай че се съблюдават условията. В противоположен случай не продължава дълго съдействието. Трябва да се съблюдава това, което се желае.
 Левски разгласи още една контрола
Левски разгласи още една контрола

" Сините " ще изиграят контролна среща с чешкия Бохемианс Прага

-Колко е значимо Левски да се снабди с по този начин стремежи от вас ресторант или място, където да се храни дружно тимът?

-На българските клубове и на Левски особено му липсват доста неща, с цел да бъде в действителност на професионално равнище. От дребното такива, които могат да се прибавят, са отношение към подготвителния развой. Другото е хранителен режим. Вече имаме диалог по тематиката с нашия спонсор. Хората откликнаха, тъй че след Нова година ще имаме решение на този проблем, който не е незначителен в спорта. Отдавна към този момент не е задоволително само качествата на играчите и на треньорите.

-Наскоро Антонио Конте и Стивън Джерард не разрешиха кетчупа в своите тимове в Англия. Вие пък не разрешавате шоколадовите бонбони в съблекалнята. Какво друго ще ограничите в менюто на футболистите?

-Не съм най-хубавият експерт в тази област. Изцяло се поверявам на докторите и нашия кондиционен треньор. То не е единствено да забраниш. Трябва да ги убедим, че това не е потребно за тях самите. Ако те не са уверени в това, няма по какъв начин да му наложиш възбрана. Иначе ще си тръгне отсам след подготовка и на първата бензиностанция ще си вземе 3 шоколада и каса Кока-Кола. Моята работа по тази причина е по-дълга, тъй като работя на правилото на убеждението. Същото важи и за подготвителния развой.

-Неотдавна признахте, че ще наложите санкции за избор на неправилни обувки по отношение на терена. За какво друго глобява Станимир Стоилов?

-За всичко, което не дава отговор на определението за професионализъм. Обикновено у нас обичаме да споделяме, че сме експерти. Да, такива сме, когато стане време да си вземем заплатата. Трябва да сме такива на всякакво равнище. Ако щете, би трябвало да сме експерти в разходката в парка, в отношението с почитатели и публицисти, да се държим на равнище с хранене, тренировки. Глобявам ги не толкоз, с цел да им кажа какъв брой са неприятни, а с цел да им покажа, че е погрешно. Тези санкции ще влизат в касата на тима и ще бъдат употребявани за разнообразни нужни консумативи, било то за първия тим или за школата.

-Лоялността във футбола през днешния ден съпоставима ли е с тази от времето, когато вие бяхте футболист?

-На тази тематика може би не съм доста съответен, само че футболът се измести прекалено много, стана подвластен от финансите, от имиджа. По наше време футболът беше преданост и футболна борба. Сега към този момент има обществени мрежи, бизнес сътрудници, маркетингови сътрудници. Сменят се тимове за по-добър имидж. За мен би било забавно Левски да откри играчи от Япония, Южна Корея и Китай, където е огромен футболният пазар. И търсим. От много години ми се върти такава концепция в главата и работим по нея. Но въпреки всичко би трябвало да можем първо да си го позволим и второ да имат равнище за Левски. Би било забавно от маркетингова позиция, което в България към момента никой не е правил. Бях близо в Астана до сходен състезател, който беше от Япония. Направи ми доста положително усещане, само че отпътува за Германия и още играе там. Влагам големи старания сега по този въпрос. Това са пазари, които като футбол и в Япония, и в Южна Корея са на много високо равнище. Китай е може би на нашето равнище, само че като финансиране е по-добре. Ще е забавно да вземем подобен състезател, ще бъде и маркетингово предизвикателство да го използваме. Айнтрахт (Франкфурт) имаше интервал, в който разполагаше с 3-4 такива футболисти. Футболът към този момент не е футбол, а футболен бизнес. У нас това не е по този начин и би трябвало да работим в тази тенденция.

-По време на предходния ви престой като треньор на Левски клубът разполагаше с психолог в лицето на Татяна Янчева. Възможно ли е в този момент едно такова предопределение?

-Тогава случихме доста и успяхме да попаднем на най-хубавия в тази сфера. Нейната работа даде различен подтик на тима, на играчите. Искахме да прибавим още хора тогава, само че нямаше доста други, приключили тази компетентност. Сега имаме цялостната изясненост, че ни би трябвало подобен човек, само че все още не можем да си го позволим, което ни е огромният проблем. Много от нещата, които знаем, че са нужни за един футболен клуб, ни влизат в графата " непотребни разноски " и се опитваме да се оправяме без тях.
 Левскари, това е друга бира
Левскари, това е друга бира

Вижте какво пуснаха в прожба " сините "

-Защо Станимир Стоилов няма " Facebook " и какво мислите за обществените мрежи?

-След като целия свят е в обществените мрежи, надали ще открия Америка като кажа, че не е належащо използването им, само че аз самият нямам такава потребност. Никога не съм го отварял и не знам по какъв начин се влиза. Сигурно за някого е форма на другарство, само че за мен е ненужно натоварване. Ако би трябвало да приказвам с някого, го върша онлайн или по телефона. Но по този начин е организиран в този момент целия свят, тази връзка се развива и аз не я отхвърлям, само че не е за мен. Нямам какво да кажа там, нямам потребност да публикувам неща и да си качвам фотоси, по тази причина не употребявам. Ако ми би трябвало някого, го намирам непосредствено по телефона. Забелязвам, че хората с дни може да не излизат от у дома и да са дейни с целия свят. Очевидно има своите изгоди, само че не е за мен.

-Преди към година синът на Георги Аспарухов - Андрей, предприе самодейност за левскарите зад граница, а събраните пари щяха да бъдат дарявани за школата на Левски. Влизали ли сте в връзка с него и бихте ли я възобновили в този момент?

-В интерес на истината не съм разговарял с Андрей, откогато станах треньор, което е моя неточност. Трябва да се чуем с него, другари сме, а също така има съвършена самодейност и би трябвало като клуб да му се обадим. Андрей е човек, който постоянно е отсреща, когато Левски има потребност. Съжалявам в действителност, че до момента не съм го потърсил. Поемаме толкоз начинания към нашите последователи, че към този момент ми става неловко и стартирам да се срамя от непрестанните молби, само че очевидно, че когато желаеме сами да се оправяме, можем да разчитаме единствено на възможни спонсори и на нашите последователи. Това е пътят.
 Перспективни български треньори натрупат опит в Италия
Перспективни български треньори натрупат опит в Италия

Тодор Симов и Христо Арангелов на курс във Фиорентина

- Кои са трите обичани мача на Станимир Стоилов в Европа в качеството му на треньор?

- Най-тежкият ми мач, в който бях най-вече обезпокоен, бе реваншът с Киево (2:2). След победа в първия дуел с 2:0...аз не съм от треньорите, които доста се плашат от съперници, само че тогава в действителност бях по този начин, с цел да не загубим историческото първо влизане на български тим в групите на Шампионска лига. До втория гол на Седрик Бардон бях извънредно под напрежение и обезпокоен. Имал съм доста паметни мачове като този с Оксер, където противникът бе с най-малко две съсловия над нас. Голяма част от играчите им станаха по-късно международни звезди. Незабравими срещи имаше и с Астана, а преди и това и паметни вечери с Ботев (Пд), където за жалост след два равни отпаднахме от Щутгарт. Общо взето обичам да играя в Европа, там има други закони. Реваншът във Верона ми е най-паметен, макар че жестоко имам към 100 евромача в късата ми треньорска кариера...

-Хващам се за думата " къса ", какъв брой смятате да продължи тя и мечтаете ли скрито още веднъж да се завърнете в чужбина, където мина и част от кариерата ви?

-Да ви кажа почтено, не знам какъв брой време ще продължи. Въпрос е на здраве, чувство, равнище. Единственото несъмнено, което желая, е да стабилизираме Левски - финансово и игрово. В деня, в който това се случи, не ми е проблем да седна на трибуните като почитател и да се пенсионирам, както се споделя. Нямам кой знае какви фантазии да вървя в чужбина. Бил съм, видял съм. Разбира се, в случай че пристигна предложение от някой топ тим, ще отида да опитам в името на футбола, само че сега напълно фантазиите ми са Левски да заиграе на равнището, на което му приляга. Даже не си помислям за други работи...

-С какво 2022 година ще бъде по-добра от миналата за Левски?

-Трудно мога да обещая нещо, тъй като има заплаха да излъжа хората. Единственото, с което ще бъде по-добра, е, че ще се работи повече. Това е несъмнено. Обещавам работа и почтеност. И двата съставния елемент няма да отсъстват през 2022 година. Не споделям, че не се е работило и не работим сега, само че не задоволително, с цел да отговорим на упованията на хората. Догодина мога това да обещая, другото не зависи от време на време и единствено от нас, а от финансиране и футболисти. Но работата и честността е обезпечена от наша страна.
 Станимир Стоилов връща Лъчезар Балтанов в Левски
Станимир Стоилов връща Лъчезар Балтанов в Левски

Мъри познава чудесно качествата на халфа
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР