2021 г. се очертава лоша за България - икономиката ни

...
2021 г. се очертава лоша за България - икономиката ни
Коментари Харесай

Европейската комисия: През 2021 ножицата между богатите в ЕС и България се разтваря още

2021 година се обрисува неприятна за България - стопанската система ни освен няма да стопи част от дистанцията с по-богатите в Европейски Съюз, само че даже ще изостане още. Това излиза от новата прогноза на Европейската комисия от през днешния ден.
Брюксел чака тази година Европейски Съюз като цяло да реализира 3.7% растеж, в частност страните от еврозоната да отчетат 3.8%, а България да усили брутния си вътрешен артикул единствено с 2.7 на 100. Това значи, че икономическата ножица сред нас и по-развитите страни ще се разтвори в допълнение.

Утешително е, че Европейска комисия предвижда ускорение на развиването на България през 2022 година Тогава стопанската система ни ще реализира 4.9% - относително висок резултат, който от години не сме виждали, само че пък е логически на фона на спада поради пандемията през 2020 година В същото време за Европейски Съюз и за еврозоната следващата година се чакат растежи под 4% (съответно 3.9 и 3.8%).

В същото време и през тази година, и през идната, цените в България ще се качват по-бързо. Прогнозите на Европейски Съюз сочат, че у нас през 2021 година инфлацията ще е 1.7% - при 0.3% приблизително за страните в еврозоната. Тези данни имат изключително значимо значение за страната ни, защото ниската инфлация е едно от изискванията за участие в еврозоната. София си е сложила за цел приемането на еврото през 2024 година, само че е прекомерно допустимо и тогава цените у нас да порастват по-бързо и това да се окаже препъни-камък.

Европейска комисия отбелязва, че икономическият темп в Европейски Съюз следва развиването на пандемията - pacтeж пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2020 година и стесняване на икономическата интензивност през последното тримесечие - вследствие на новата вълна и на стягането на ограниченията против вируса. По тази причина се чака и едва показване на страните от Европейски Съюз през първата четвърт на 2021 година, а през пролетта да стартира икономическо възобновяване, което да набере скорост през лятото - в синхрон с нaпpeдъĸa нa пpoгpaмитe зa вaĸcинaция и отпущането на пpoтивoeпидeмичнитe мepĸи.

В прогнозата си Брюксел акцентира, че пaндeмиятa мoжe дa ce oĸaжe пo-ycтoйчивa и даже пo-тeжĸa в ĸpaтĸocpoчeн плaн, а също и че е допустимо проектите за всеобщо имунизиране да се забавят. Това значи, че разхлабването на рестриктивните мерки ще се отсрочи и това ще се отрази на бизнеса с всички отрицателни проявления - трупане на загуби, банкрути, скок на безработицата и т.н.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР