2020-та ще остане в историята като най-лошата година за петролната

...
2020-та ще остане в историята като най-лошата година за петролната
Коментари Харесай

2020-а ще остане в историята като най-лошата година за петролната индустрия

2020-та ще остане в историята като най-лошата година за петролната промишленост, написа Handelsblatt. Пандемията от ковид докара до рекордни загуби при в миналото сполучливи петролни концерни. Най-големите загуби в размер на 22,4 милиарда $ понася американската компания Exxon Mobil. Следват компании като Shell, BP и Chevron.

Изданието напомня, че даже по време на рецесията с цените на петрола преди седем години огромните петролни компании останаха в дребен плюс. Както отбелязва Handelsblatt, наклонността за края на петролния взрив се обрисува от дълго време и пандемията единствено форсира нейния ход. Според Валтер Пфайфер, специалист в консултантската компания „ Роланд Бергер “, „ новата нормалност “ се комбинира с ускорена наклонност към отменяне на въглеводородите.

Карантината, рестриктивните мерки за пътешестване и отдалечената работа през последната година понижиха потреблението на въглеводороди с повече от една трета, написа вестникът. Цените на петрола реагираха доста мъчително на това: при започване на годината цената на някои класове даже стана негативна. В момента цените се стабилизират, надхвърляйки равнището от 50 $ за барел, само че самите петролни компании не имат вяра, че черното злато ще може да се върне на ценовото равнище от 80 $ за барел и по-дългосрочно, написа изданието, представено от Агенция " Фокус ". 

В същото време, съгласно прогнозата на Международната енергийна организация, дълготрайното търсене на нефт в райони като Азия и Африка ще продължи да пораства. Основните пазари на нефт в Европа и Съединени американски щати обаче през идващите години може да бъдат доста понижени заради прехода към различни енергийни източници. В тази връзка доста петролни компании развиват нови области на активност, отбелязва вестникът.

Международната енергийна организация има вяра, че в бъдеще нефтохимичните артикули и производството на синтетични горива ще се трансфорат в главен източник на напредък за петролните концерни. Както отбелязва Handelsblatt, химикалите бяха единственият сегмент, в който Exxon Mobil усили приходите си през 2020 година Освен това редица нефтени концерни уголемяват активността си в газовия бранш. Например, Shell към този момент се трансформира в един от водачите на пазара за полутечен природен газ (ВПГ).

По този метод се обрисуват три съществени пътя за петролната промишленост, написа Handelsblatt: фокус върху различни енергийни източници, специализация в нефтохимията или разширение на наличието на пазара на газ. След 2020 година е ясно единствено едно - времето на петролните колоси отмина. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР