2020 година бе година на истината. Тя бе белязана от

...
2020 година бе година на истината. Тя бе белязана от
Коментари Харесай

4 топ задачи за 2021 г: контейнери, роботизация, SDS, SOA


„ 2020 година бе година на истината. Тя бе белязана от две неща – пандемията и бързото развиване на ИТ ”, съобщи Горан Ангелов, CEO на IBS България, при разкриване на конференцията IT Compass
(екранна фотография: IT Compass)

Четири са най-важните задания пред организациите, тръгнали по пътя на цифровата промяна, на прага на 2021 година: това са контейнерите, роботизацията, софтуерно-дефинираното предпазване, както и SOA – архитектурата, насочена към услуги. Без тези стъпки никой бизнес няма да оцелее във времето, когато всичко внезапно се цифровизира поради Covid-кризата. Препоръката насочи Горан Ангелов, създател и основен изпълнителен шеф на IBS България, при разкриване на конференцията IT Compass, която тази година се организира виртуално.

„ 2020 година бе година на истината. Тя бе белязана от две неща – пандемията и бързото развиване на ИТ ”, уточни Ангелов. „ Научихме три значими неща. Първото от тях е, че цифровото побеждава. Някога цифровият бизнес вървеше, в най-хубавия случай, редом с стандартния. Но в този момент, през 2020 година, всички бързо се дигитализирахме. Това, което щеше да отнеме 3 до 5 години, ненадейно се случи единствено за една година ”.

Устремът към цифрово видоизменение на всички бизнеси ще продължи и през 2021 година, съгласно Ангелов. Другият значим извод, по думите му, е че „ отдалечената работа прави работа ”. Работещите по света се пренастроиха бързо и продължиха да основават добавена стойност. „ Третият извод е, че да не се виждаме онлайн е мъчително ”, сподели още мениджърът.

Контейнери

Контейнерите ще са новата декада в света на компютинга, съобщи Горан Ангелов. Това софтуерно развиване стартира още през 2002 година с появяването на хипервайзора VMware ESX сървъра. По-късно се включиха и другите огромни ИТ имена като Microsoft с нейния Hyper-V, до момента в който се стигна до днешния ден, когато 97% от конфигурираните сървъри са виртуални машини, уточни шефът на IBS. Най-новото достижение в региона е Red Hat OpenShift 4.

„ До 2025 година 50% от всички задания ще се извършват от контейнери, било то в облака или локално. Те са 10 пъти по-ефективно решение от позиция на потреблението на съществуващите запаси. са това, което дава опция на хибридния облак да съществува ”, акцентира Ангелов.

Днес 97% от конфигурираните сървъри са виртуални машини, акцентира Горан Ангелов
(екранна фотография: IT Compass)

В тази светлина рекомендацията на IBS България и нейните сътрудници за 2021 година е да се учи Linux, да се тества и „ вкуси ” OpenShift и, в последна сметка, организациите да се подготвят за миграция.

Автоматизация

Последните месеци светът на високите технологии видя доста сривове, в това число на огромни системи на водещи снабдители – последният от които стана факт преди броени часове (бел. ред. – срутва на Gmail). Още по-уязвими на сривове са по-малките организации, които имат по-малко ИТ системи и постоянно разчитат на обикновени решения като електронни таблици. Проблемът идва от това, че с внезапната цифровизация доста процеси на такива компании „ отидоха ” у хората.

Автоматизацията може да промени картината. Тя може да увеличи общата работливост. „ Оставете рутинната работа на машините – освободете хората от нея, с цел да могат те да правят по-полезни, изобретателни неща ”, прикани Ангелов. Прогнозната на IBS е, че компаниите без ясна тактика за автоматизация и роботизация няма да устоят на напрежението и ще загинат.

Препоръката на IBS е компаниите да разработят свои RPA тактики, да трансферират рутинната работа на машини и, без нито грам смешка, да заложат на „ ленив систематичен админ ” – подобен, който е податлив да улеснява живота на всички посредством автоматизиране на всичко, което може да се автоматизира.

Software Defined Storage (SDS)

Software Defined Storage (SDS) е основна технология, която виртуализира сървърите за предпазване на данни и разрешава създаване на личен заоблачен сторидж, като в същото време усъвършенства сигурността и потенциала. Но може би най-важното при технологията е, че тя освобождава организациите от зависимостта им от производителите (вендорите). Досега честа процедура беше доставчиците да „ връзват ” своите клиенти и да ги задължават да употребяват технологии от същия производител. При SDS обаче потребителят не е „ вързан ” за съответен вендор. „ Планирайте трансформацията си и мислете за SDS ”, прикани Ангелов.

API ръководство и SOA

„ Старите, онаследени ИТ системи са тук и няма да изчезнат – дано го проумеем ”, съобщи шефът на IBS България при разкриване на форума IT Compass. „ Това в последна сметка е софтуерът, който води нашия бизнес. Ние нямаме време и запаси за огромни планове за внедряване на нов програмен продукт – не и в този момент, невероятно е тъкмо сега да се захващаме с двегодишни планове. И би трябвало да разберем, че не е автоматизация на съществуващите действия, а напълно нов бизнес! ”

84% от всички организации са в някакъв стадий на цифрова промяна
(източник: изследване на Red Hat)

В тази нова действителност, когато се работи отдалечено, най-важно е взаимоотношението с клиентите. „ Проучване на Red Hat демонстрира, че 84% от всички организации са в някакъв стадий на цифрова промяна ”, уточни Ангелов. „ Но забележете коя е най-голямата спънка за тези планове – интеграцията ”.

За архитектурата, насочена към услуги (SOA) се приказва от над 20 години, добави той. Резултатите обаче са оксъдни. Днес е време да се обърне фактически внимание на API и SOA, прикани предприемачът. „ Премислете тактиката си за интеграция. Инвестирайте в ръководство на API. Нека всички сме наясно, че е наклонност, която занапред ще се развива ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР