2020 г. беше доста тежка година, но през 2021 г.

...
2020 г. беше доста тежка година, но през 2021 г.
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Ваксинирах се, защото хората вярват в мен. Няма да влизам в политиката |

2020 година беше много тежка година, само че през 2021 година се задава една вяра, която не е имагинерна. Ваксинирах се, тъй като хората имат вяра в мен. Няма да се кандидатирам за политически пост. Това съобщи в изявление за бТВ военачалник проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА.

Той акцентира, че се е ваксинирал още през първия ден, тъй като е трябвало да даде образец. „ Поставянето на имунизацията е единственият излаз. Длъжен бях да го направя, тъй като хората имат вяра в мен “, сподели проф. Мутафчийски. Той съобщи, че след имунизацията няма странични резултати, няма висока температура. „ Вчера бяха имунизирани 80 индивида във ВМА, нямат недоволства. Няма алергични реакции, които са присъщи за слагането на всички ваксини “, сподели проф. Мутафчийски.

Той уточни, че идващите ваксини би трябвало да дойдат при започване на годината. Те са за към 60 хиляди индивида. След това се чака да дойде първата пратка на „ Модерна “, в случай че Европейска комисия даде позволение, а по-късно се чака и дебюта на „ АстраЗенека “.

Разрешението за имунизациите е взето от Европейската лекарствена организация и Европейската комисия. „ Те взеха решението. Европейска комисия подсигурява, че са спазени всички процедури и че тази ваксина е безвредна. За момента има една-единствена ваксина, която е утвърдена от Европейска комисия, тя е на Pfizer.

Началникът на ВМА отбрани метода, общопризнат у нас, първо да бъдат имунизирани медиците, а не възрастните хора, както е в множеството европейски страни. „ Правилен е методът, тъй като лекарите са единствените хора, които се употребяват с доверие в българското общество. Те постоянно са се употребили с доверие, без значение от негативизма към тях. Когато човек има болежка, той първо търси помощ при лекарите “, сподели той. Проф. Мутафчийски съобщи, че през вчерашния ден за два часа във ВМА са имунизирани 80 индивида, като са спазени всички условия, процесът е бил арестуван, с цел да не се сбърка.

Броят на болните от ковид във ВМА сега е към 100 индивида, което е на половина по-малък. От тях 23 пациенти са в тежко положение. Наскоро е бил изписан 92-годишен човек, което е станало 18 дни след интубирането му.

„ Твърдо съм уверен, че ограниченията дават резултат. Никога в България хората не са били затваряни по домовете “.

Проф. Мутафчийски най-малко един път седмично посещава коронавирус отделението във ВМА. „ Виждам отмалялост, всички пациенти споделят едно и също: тези лекари са извънземни хора, тъй като 10 месеца работят без спиране и не престават да се усмихват “, показа усещанията си той.

Попитан дали върви на работа с униформа, ген. Мутафчийски отговори: „ Нося на работа униформата и където е належащо. В никакъв случай не съм желал да тревожа хората с нея. Когато министър председателят ме повика, тогава бях с униформа, тъй като по този начин го изисква законът “.

Началникът на ВМА съобщи, че има прелестни връзки с премиера Бойко Борисов и министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. „ Моите връзки с премиера са професионални. Чудесни са връзките ми с проф. Ангелов, той се оправя чудесно. Не познавам Мангъров “.

„ Станахме жертва на триумфа си “. Така проф. Мутафчийски разяснява високата заболеваемост през есента и зимата спрямо пролетта. Той счита, че сега не са нужни КПП-та, тъй като болестта се популяризира дифузно, а напролет е имало обособени клъстери.

Началникът на ВМА предвижда, че ще има повишение на заболеваемостта, откакто се разхлабят ограниченията, само че се надява, че имунизацията ще окаже въздействие.

Проф. Мутафчийски съобщи, че по свое решение е слязъл от дребния екран. „ Мое решение е да сляза от телевизионния екран. Никой не може да ме накара да направя нещо, което не искам. Не е политическо решение да не се появявам “, сподели той и добави: „ Не може да изморяваш хората непрестанно и да свързват твоята поява с някаква невъзможност и боязън. Никога не съм се водил от подбудите да тревожа в миналото. Винаги приказвах единствено истината, само че тази истина водеше до боязън “.

Проф. Мутафчийски счита, че е извършил своята задача. „ Реакцията на хората по улиците е извънредно сърдечна към мен. Приятно е, само че е смущаващо “, сподели той.

Началникът на ВМА изрично отхвърли слуховете, че през идната година ще бъде видят в политическа борба за значим държавен пост. „ В никакъв случай, това не е моя борба. Крайно време е хората в България да схванат, че би трябвало да тежат на мястото си, където имат експертиза “, съобщи ген. Мутафчийски и акцентира, че не се меси там, където нямат знания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР