2020 г. беше доминирана от едно събитие: смъртоносен и неизвестен

...
2020 г. беше доминирана от едно събитие: смъртоносен и неизвестен
Коментари Харесай

Covid и 2020: Изключителна година за науката

2020 година беше доминирана от едно събитие: гибелен и незнаен до момента вирус нанесе провали по целия свят, убивайки над 1.5 милиона души, заразявайки доста повече и причинявайки икономическа съсипия. И макар че през 2020 година имаше други почтени за вести научни разработки, пандемията дефинира научния ход в изключителна степен.

Скоростта на разпространяване на ковид може да се съпостави единствено с темпото на научните прозрения. Почти незабавно след откриването на SARS-CoV-2 проучвателен групи по целия свят започнаха да изследват биологията му, до момента в който други създадоха диагностични проби или проучваха ограничения за публично здраве, с цел да го управляват. Учените се надпреварваха да намерят лекуване и да основават ваксини, които биха могли да слагат пандемията под надзор. “ Никога не сме прогресирали толкоз бързо с никой различен заразен сътрудник “, споделя вирусологът Теодора Хацияну от Рокфелеровият университет в Ню Йорк.

Но както при съвсем всички, пандемията засегна и работния и персоналния живот на откривателите. Много от тези, които не учат вируса или неговото влияние, са забавили плановете си, кариерата им е в застой и финансирането на научните проучвания е прекратено.

Новият вирус

През януари , по-малко от месец, откакто за пръв път се появиха известия, че мистериозно респираторно заболяване поразява хората в китайския град Ухан, откривателите в страната бяха открили повода: нов ковид, който скоро ще бъде наименуван SARS-CoV-2. На 11 януари китайско-австралийски екип разгласява генетичния код на вируса онлайн. Скоро по-късно учените направиха друго основно, само че обезпокоително изобретение: вирусът може да се предава сред хората.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР