2018 година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране

...
2018 година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране
Коментари Харесай

2018 г. ще е пикова при кандидатстването за европейско финансиране

2018 година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране за бизнеса. Такава прогноза направи по БНР ръководителят на Професионална асоциация „ Европейски и национални стратегии за развиване “ Атанас Кирчев.

“Администрацията научи уроците си ", уточни той и обърна внимание върху въведената преди няколко години осведомителна система за ръководство на средствата, позволяваща кандидатстването и оценяването на плановете да става напълно по електронен път.

Кирчев, който е съветник по евросредства в три следващи програмни интервала, е безапелационен, че опцията да се работи за еврофинансиране, заобикаляйки разпоредбите, доста понижава.

„ По стратегия " Конкурентоспособност ", по която главно работим, тя на процедура е изключена, защото от няколко години там се вкараха извънредно справедливи критерии и шансът за лобиране или споразумяване на планове на практика не съществува ”, разяснява Кирчев.

Експертът дефинира като извънредно позитивен обстоятелството скупчването на качествени планове и забележителното повишаване на техния брой.

“Оценката на плановете на процедура се измества върху финансовите данни на компаниите, т.е. колкото по-добре стои в историческите си данни компанията – в бизнеса си, в комерсиалните си контакти, толкоз по-голям късмет за финансиране има, което, съгласно мен, е изцяло справедлив аршин. Финансиране в действителност получават най-хубавите компании ”, акцентира консултантът.

Запитан по какъв начин стои въпросът с новопрохождащите компании, Атанас Кирчев подсети, че европейското финансиране по принцип не се концентрира толкоз върху стартъпи, които са обект на така наречен " финансови принадлежности ".

“Има няколко фонда и няколко схеми за микрогарантиране, които се извършват дружно с Европейския капиталов фонд. По изключение по оперативна стратегия " Конкурентоспособност " тази година има планувана една скица за поощряване на предприемачеството, която е ориентирана точно към започващи млади бизнесмени. Казвам млади, защото и млади жени-предприемачи ще бъдат една от бонифицираните групи по тази скица. Тя се чака с голям интерес. Аз се надявам, че може би през февруари или през март тя към този момент ще бъде дейна ”, осведоми Кирчев.

Той заяви, че Българската стопанска камара и Професионалната асоциация " Европейски и национални стратегии за развиване " провеждат двудневен на практика семинар на тематика „ Актуални благоприятни условия за европейско финансиране на бизнеса “.

На него ще бъдат показани в детайли настоящите процедури за безплатно финансиране на бизнеса по оперативните стратегии и идните приеми за  2018 година Ще бъде дадена информация за настоящи и идни процедури по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, както и за настоящите приеми по Програмата за развиване на селските региони.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР