2018 година е шестата, в която продължава животът на спектакъла

...
2018 година е шестата, в която продължава животът на спектакъла
Коментари Харесай

Само две места са заявени по линия на Европредседателството за представлението Вграждане в Пловдив

2018 година е шестата, в която продължава животът на спектакъла „ Вграждане " на Пловдивския куклен спектакъл. Предсталението на 18 януари попада и в календара на културните прояви на българското европредседателство.  Спектакълът на Весела Кунчева е  съвременна интерпретация на легендата за вграждането. Отличаван е на доста български и интернационалните конгреси. Постановката  се отличава  с нестандартната  сценография на Мариета Голомехова, а музиката  е на Христо Намлиев.  Майстор Манол жертва своята обичана Неда, с цел да вгради душата й в моста, който строи.  Препрочетен сюжет, само че единствено на пръв взор, тъй като се експонира не толкова  мисълта за патетично връщане към балгарското, а напълно естествено  изплуват основите на самата концепция за творчеството.  Директорът на Кукления спектакъл в Пловдив Виктор Бойчев е безапелационен, че културата е витрината на една страна. Спектакълът не е изменен поради Председателството.  Той има надписи на британски, френски и немски, които към този момент са били готови поради гостуванията на трупата зад граница. Засега са декларирани единствено две места поради председателството, добави той.  

Спектакълът  има едно извънредно качество - беше построен и основан със ужасно доста обич от всички и това влезе в него като сила и той в действителност стана един извънредно знаков театър за българската просвета в този интервал. Всъщност се силата и чистотата, с която се сервира театърът в това зрелище, е извънредно значима.  Тя е ужасно откровена и направена с обич. Любовта е най-красивото нещо на света и, когато видиш, че има обич, просто няма по какъв начин да подминеш

В сюжета са намесени две тематики - триумфът и любовта - две тематики, които съществуват във всички културни кодове и са разбрани на всички места, разяснява шефът, съгласно който посланието на вграждането е, че без да бъде направена жертва няма по какъв начин да се случи нещо.

Като логика на психиката сме към този момент толкоз надалеч от това, че би трябвало да прекрачиш през себе си, с цел да направиш нещо огромно за всички, че просто си мисля дори за какво тези хора идват и го гледат към момента. Явно някъде в кода, в нас стои това, че жертвата е нужна, че, с цел да направиш нещо, би трябвало да дадеш нещо. Крайно време е българският народ и неговите ръководещи да стигнат до един консенсус и да дадат жертва, взаимно, с цел да стане нещото по-добро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР