2018 година е преломна. Балансите в света са разрушени. Намираме

...
2018 година е преломна. Балансите в света са разрушени. Намираме
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Старите баланси в света са разрушени, новите не са изградени, по средата е пропаст

" 2018 година е преломна. Балансите в света са разрушени. Намираме се евентуално в обстановка, която доста наподобява на 1939 година ", показа на среща с обществеността в гр. Попово проф. Иво Христов. По покана на локалното читалище „ Св. Св. Кирил и Методий " той показа книгата си „ Пред пепелището на нестаналото българско общество " и отговори на въпроси за световната политика, другите геополитически ползи и тяхното отражение у нас.

„ 14 страни експулсират съветски дипломати. Това е другото име на преддверието на войната ", посочи проф. Христов и напомни речта на съветския президент пред Федералното заседание, която назова „ историческа ".

На 1 март т.г. Путин заяви, че Русия има потребност от първокласен скок в технологиите, стопанската система, образованието, медицината. За да извърши този скок, тя се потребност е от софтуерно време, което съперниците й няма да й дадат. Затова съветският държавен глава разкри и новите съветски военни благоприятни условия -новите съветски оръжия ", изясни анализаторът. Той уточни, че Западът няма никакъв интерес да бъде разрушено актуалното статукво, което отлично го устройва, осигурявайки му източване на запаси и стратегическо преимущество пред целия останал свят. Затова той няма да даде нужното на Русия софтуерно време, вкарвайки я в каскада от спорове с друга активност. „ Ето за какво на 1 март т.г. Путин ни заяви по какъв начин този свят може да го няма. Това се крие зад смразяващата фраза, произнесена от него пред една съветска телевизия: „ Защо ни е свят, в който Русия я няма? " - разясни проф. Христов и продължи - Предходните 50 години салдото в света се базираше върху страха от взаимно нуклеарно заличаване и ужасяващия спомен от Втората международна война. Този баланс се крепеше от елитите на двете свръхсили - Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Тези елити бяха взели участие във война и знаеха какво е тя. В момента светът се ръководи от елити, за които войната е единствено непознат спомен, самобитна електронна игра ".

„ Сега значимото е да опазим страната си в този тип, тъй като и това не е доста несъмнено ", посочи проф. Христов, припомняйки упоритостите и „ душевните граници " на турския държавен глава. По думите му ескалацията на връзките сред Турция и Гърция е исторически обусловена от събития, които за гърците са националната покруса на 20 в. с милион и половина жертви от гръцка страна. Днес напрежението се корени в газовите находища на средиземноморската зона край Кипър и находището „ Левиатан ", поради което всички огромни сили изпратиха флота си там. „ Който ги владее, от него ще зависят газовите доставки в Европа ", изясни проф. Христов. Той счита, че стремежът на Турция да се трансформира от районен в световен геополитически фактор е „ игра върху тъничък лед ". Съдбата на Турция и желанието й да бъде „ център със лична външна страна, сходно на Русия и Съединени американски щати ", рефлектира директно върху България, стана ясно от думите му. „ Разпадне ли се Турция, историята с бежанците ще ни се стори оперета ", предвижда той.

Проблемът на западната цивилизация не е стопански, софтуерен, информативен, а смислообразуващ, смята проф. Христов. „ След като Ницше разгласи, че „ Бог е мъртъв ", а в романа си „ Братя Карамазови " Достоевски написа „ Щом като няма Бог, значи всичко разрешено ", през днешния ден закономерно имаме тези резултати! - акцентира проф. Иво Христов и приключи: Протоиерей Александър Шмеман е споделил " Човекът е единственото известно живо създание, което осъзнава обстоятелството на своето битие и обстоятелството на неговата прекаленост в една безкрайна галактика. При съществуването на такава пропаст сред крайността на битието и безкрайността на вселената имаш потребност от Бог ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР