„2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на

...
„2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на
Коментари Харесай

Ударно даваме български паспорти на македонци

„ 2017 година бележи един напълно нов стадий в развиването на двустранните връзки сред Република България и Република Македония. Оттук нататък би трябвало да гледаме напред, какво можем да оставим на поколенията, да им създадем такива условия, че да останат в родните си страни, тъй като демографският проблем е еднообразно заплашителен и за двете страни. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в българското посолство в Скопие с представители на българските сдружения в Република Македония.

„ Първите стъпки са направени, само че най-съществен е моментът, когато Договорът за добросъседство ще бъде утвърден от двата Народното събрание и когато проработи контрактуваната взаимна комисия “, означи вицепрезидентът, представена от пресслужбата на президента.

По думите й със взаимни вложения, с трансгранични планове можем да осигурим разцвет и претовареност, градовете и селата ни да наподобяват по метода, по който желаеме.

„ По време на председателството на Съвета на Европейски Съюз България има силата и волята да успее да покаже на Европа, че процесът на Югоизточното разширение си е коствал. Най-добре можем да разбираем на нашите европейски сътрудници за какво е значимо страните от Западните Балкани да бъдат в Европейския съюз. Към тази част на Европа се гледа с огромни запаси и моята страна ще отбрани безапелационно причините и критериите за приемането на Република Македония в Европейския съюз, когато бъде взето политическото решение за това “, увери Илияна Йотова.

Присъстващите, измежду които и доста младежи, споделиха с вицепрезидента своите паники. Йотова е уверена, че случаите на дискриминация ще останат в предишното. „ Всеки български жител, без значение къде се намира, има своите права, които ние ще защитим непременно “, безапелационна бе Илияна Йотова.

„ Процедурата за приемане на българско поданство напълно скоро ще бъде ускорена с готвените промени в закона “, даде обещание вицепрезидентът, като изрази удовлетворение от обстоятелството, че актуалният екип работи доста добре взаимно по процеса на предоставяне на българско поданство. 71 524 македонски жители са получили български паспорти от 2001 година насам, а от началото на мандата на президентския екип този брой е 1184.

Вицепрезидентът предложения в края на януари 2018 година за среща представители на българските сдружения в Македония. Тогава ще се проведат и диалози с представители на българските исторически диаспори.

В делегацията, водена от вицепрезидента, е и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

По-късно вицепрезидентът участва на оповестяването на самодейност за основаването на Българо-македонски бизнес клуб. „ Надяваме се скоро да забележим първия осъществен план “, приветства самодейността Илияна Йотова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР