2017 г. своя отпечатък върху сърцата и душите на хиляди

...
2017 г. своя отпечатък върху сърцата и душите на хиляди
Коментари Харесай

Българите, с които се разделихме през 2017 г.

2017 година своя отпечатък върху сърцата и душите на хиляди българи със загубите на скъпи хора и персони на съвремението ни, които ще помним. 

И през тази година се разделихме с известни създатели, бизнесмени, учени, духовници, българи. 

Сред тях беше  Радослав Кавалджиев - Роро , който умря ненадейно през февруари от скоротечна двустранна пневмония. Той си отиде на 41-годишна възраст. Телевизионният водещ, музикален продуцент и блогър ще остане в сърцата ни с усета си към живота и музиката и с умеенето да бъде себе си, добър и несравним. 

Отиде си и актрисата Ванча Дойчева , на 75 години. Тя стъпва на сцената на Народния спектакъл едвам деветгодишна, а незабавно откакто приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов ” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен триумф през 1966 година, дебютира на първата ни сцена. Актриса е по едно и също време на финия колорит и на едрите линии, на прочувствената въздържаност и на яркото възприятие, на оптималната органичност и на ярката особеност. Ванча Дойчева има над 250 функции в театъра, киното, телевизионния спектакъл, радиотеатъра. Дългогодишен ръководител е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията й в концерти, рецитали, срещи със фенове от цялата страна. Награждавана бе неведнъж. Носителка бе на Голямата премия на община Карлово на името на Васил Левски за нейната социална активност.

Българският спектакъл и обществото се разделиха и с различен артист -  Стефан Щерев - Чечо . Той бе роден на 17 юни 1973 година Играл е в Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, НДТ „ Сълза и смях ”, Малък градски спектакъл зад канала, спектакъл „ София ”, а в последните години феновете имаха опция да го гледат в Сатиричния спектакъл. Участвал е в десетки игрални и късометражни филми, както и в голям брой телевизионни излъчвания.

Почина видинският митрополит Дометиан (85 г.) . " С надълбоко огорчение оповестяваме, че след дълготрайно боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ", уточни официално съобщение, оповестено на уеб страницата на Българската православна черква.

Светското име на митрополит Дометиан е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11.11.1932 година в с. Хасовица, Смолянско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1947 година е признат за възпитаник в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 година със Софийската и преместена при гара Черепиш. От 1952 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1956 година На 14.01.1959 година в мъглижкия манастир „ Св. Николай " е подстриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент.

Богословската му специализация е впечатляваща. Бил е ученик на Московската духовна академия, където е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий. След това е минал научни специализации в Монашеския център в Тезе, Франция и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. Слушал е лекции в Богословския факултет в Лозана, минал е стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, като дружно е слушал лекции и в колежа „ Кадестън ". От 01.03.1979 година свещеник Дометиан е ръководещ българската Акронска епархия в Съединени американски щати, който пост заема до м. март 1983 година След завръщането си в България до 1987 година е викарий на Софийския митрополит. След това е канонически одобрен за Видински митрополит.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР