2017 г. силно прилича на всяка една от останалите съдебни

...
2017 г. силно прилича на всяка една от останалите съдебни
Коментари Харесай

От години съдебната реформа живее в една и съща година

2017 година мощно наподобява на всяка една от останалите правосъдни години от прехода. Отново на всички е известно какви дейности би трябвало да бъдат осъществени, с цел да имаме работещо и заслужено правораздаване. И още веднъж политиците вършат или противоположното на предложеното, или нищо. В същото време във всеки комфортен миг се регистрират триумфи и прогрес, а неуспехите са строго защитавани в загадка, все едно са наличието на коледен подарък.

Така, макар многогодишната и неколкократно обновена тактика за (справяне със) правосъдната промяна, тази година имаме:

1. Избран ръководител на Върховния административен съд при цялостно съблюдаване на законовите условия. В същото време написаните условия за „ висок етичен стандарт” по никакъв начин не кореспондират с някои обстоятелства и условия по имущественото положение на Георги Чолаков. При сходни условия бе определен и актуалният основен прокурор в далечната 2012 година

2. Новоизбран шеф на Националната следствена работа при изискване, че Висш съдебен съвет и Инспекторатът към Висш съдебен съвет са покрили данни за образуването на дисциплинарно произвеждане на въпросния. А предметът на инспекцията е точно разпра с настоящ следовател.

3. Прокуратурата още веднъж работи на цялостни обороти! Проверява, обаче, не дали " Булгартабак " е източник на контрабанда, а кой е създателят на отчета, показан от турските служби пред Интерпол. Очакваният резултат е явен – на чиновници от турските служби и Интерпол ще бъде повдигнато обвиняване. Освен това основният прокурор все по този начин е главен фактор в предизборни акции – през 2013 година с аферата „ Костинброд” завоюва парламентарните избори, а през 2017 година ги загуби от името и за сметка на неуместните нему партии. Препоръките да се сътвори режим за надзор на активността му и опция за евентуалното му премахване поредно не се извършват.

4. Основополагащи проектозакони влизат в Народното събрание и излизат от него като настоящо законодателство сходно един някогашен министър-председател – през задния вход и в последния миг. След това приложението им буди възмутителното освиркване на съществена част от юридическата общественост. В този подтекст постоянно има и юридически контра-протестъри – все някой, отъркал се във властта, похвалва делото в опит да легитимира законотворчеството на властимащите. Към " контрите " прибавяме и станалите казионни като организации обединявания на част от магистратите.

А законодателната власт строго внимава всички противоречиви закони да се одобряват без действително публично разискване, където да се срещнат причините. За информация, в последния миг и без ясни претекстове бяха признати промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а в предпоследния ден преди Коледа се показва план за цялостна метаморфоза на административния развой.

5. Докладът на Европейската комисия от есента е извънредно позитивен, отрицателното е единствено, че от 17-те рекомендации на януарския отчет са изпълнени по-малко от 5, само че у нас никой не гледа резултатите, а дали нещо е позитивно.

6. Комисията за лишаване на нелегално добито имущество към този момент се явява като квази съд, който преразглежда решени от Върховния касационен съд разногласия. За информация – запорираното имущество на притежателя на Икономедиа, Иво Прокопиев. Скоро можем да чакаме напълно да пребори корупцията поради новоприетия Антикорупционен закон. Ако не пребори корупцията, сигурно ще пребори неуместните на властта.

Очевидно правосъдната промяна напредва. А до цялостния ѝ триумф остава само въпросът по кое време ще обезпечи на жителите отбрана на правата им, а на бизнеса – удобна среда за предприемачество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР