2014 кредита на обща стойност от почти 10 млн. лв.

...
2014 кредита на обща стойност от почти 10 млн. лв.
Коментари Харесай

Над 2000 безлихвени заема одобрени след рестарта на антикризисната програма

2014 заема на обща стойност от съвсем 10 млн. лева са утвърдените безлихвени заеми за физически лица, които ще бъдат отпуснати, откакто преди две седмици беше разгласен рестартът на антикризисната стратегия на Българската банка за развиване (ББР).

През март с решение на Министерски съвет програмата бе увеличена със 100 млн. лв., с цел да продължи поддръжката за потърпевшите чиновници и самоосигуряващи се лица, които не могат да поставят труд заради пандемията от COVID-19. Така от началото на мярката до в този момент броят на утвърдените безлихвени заеми към този момент е над 39 790, а общата им стойност е съвсем 178 млн. лева. 

Банките-партньори, които са удостоверили присъединяване в обновената стратегия и към този момент одобряват заявки за безлихвени заеми до 6900 лв., са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка и Райфайзенбанк. Очаква се до дни и Централна кооперативна банка да възобнови приема на документи. 

1414 е броят на доказаните за гарантиране заеми по антикризисната стратегия в поддръжка на бизнеса, като общата им стойност надвишава 205 млн. лева Така общо, по двете ограничения – за физическите лица и компаниите, ББР е удостоверила заеми на стойност над 383 млн. лв.. 

ББР подсигурява отпущането на заеми до 1 млн. лева за дребни и междинни предприятия и до 2 млн. лева за огромни компании, които търпят отрицателни последствия от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори: Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ. 

Заемите с гаранция от ББР се отпускат при понижени условия за поръчителство, с по-нисък лихвен % и с опция за гратисен интервал до 3 години. Средният размер на заемите досега е 145 200 лева Най-голям е делът на микро и дребните предприятия – 76%, втори са междинните предприятия с 21%, като минимален е делът на огромните компании – 3 на 100. 

Сроковете за кандидатстване и по двете гаранционни стратегии са удължени до юни 2021 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР