2000 евро е тарифата за прекарване на бежанец от границата

...
2000 евро е тарифата за прекарване на бежанец от границата
Коментари Харесай

За 2000 евро на глава: Гранични полицаи и украинци стават каналджии

2000 евро е цената за превозване на емигрант от границата с Турция до границата със Сърбия или Румъния. Сумата изкушава освен родни каналджии, само че и доста чужденци, както и чиновници на Министерство на вътрешните работи, демонстрират обстоятелствата. Все по-често като трафиканти биват арестувани украинци, грузинци, както и сирийци, притежаващи краткотраен статут на престояване.

Преди дни пък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев призна, че има данни за най-малко 10 чиновници на Гранична полиция, които подкрепят трафика на бежанци през територията на България. Случаите на незаконно прекосяване на границата изключително зачестиха това лято и бежанският напън е голям. В помощ на Гранична полиция на границата бяха изпратени и сили на Българската войска, само че и това не оказва помощ изключително. Една от аргументите е, че военните не са задоволително добре готови, с цел да охраняват браздата, където има доста характерни проблеми.

Факт е, че единствено за една седмица бежанците безусловно разиграха Министерство на вътрешните работи и даже се стигна до поредна гонка с полицията в градски условия, този път за благополучие без жертви. Първо 50 незаконни мигранти бяха сгащени на пътя край созополското село Крушевец, до момента в който изчаквали каналджия с микробус да ги натовари. Чужденците, които бяха добре облечени и екипирани, разкриха, че са извървели към 60 км пешком през Странджа от границата с Турция при Малко Търново. Платили по 2000 евро, с цел да ги превозят до границата със Сърбия, а крайната им цел била Германия. Всички се самоопределиха като сирийци, а каналджията им, който се търси, също се оказа сириец, пребиваващ у нас със статут на емигрант.

Още 42-ма сирийци, минали нелегално през зелена граница, бяха хванати след рискова гонка сред няколко полицейски патрулки и бус из улиците на Костинброд. Ситуацията доста подсети на рейса с бежанци, при която починаха двама служители на реда в Бургас, само че този път костинбродските ченгета и сътрудниците им от Столична дирекция на вътрешните работи съумяха да се оправят ослепително със обстановката. Каналджията пък насмалко да убие клиентите си, като скочи в придвижване и хукна да бяга пешком през нивите, само че бе арестуван. Мъжът се оказа 31-годишен люлинчанин, който в началото се бе показал също за сириец, тъй като у него нямаше никакви документи. По-интересен пък се оказа бусът, който пък бе благосъстоятелност на компания призрак, записана на адрес, представляващ гола поляна във високопланинско село в Стара планина.

43-ма индивида бяха хванати при инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост на път за Румъния. Само четирима от задържаните – трима мъже и жена, са турци. Мъжете са били водачи на камиони, в които били открити незаконни мигранти. Жената е пътувала в автомобил, като в началото е посочила пред граничните служби подправена българска персонална карта, а при последвалия обиск е открит нейния същински документ. Останалите 39 задържани са бежанци без документи за идентичност. От тях 12 са декларирали, че са от Сирия, двама – от Мароко, един – от Палестина, и 24 – от Ирак. От граничния пункт в Русе оповестиха, че единствено от началото на септември са арестувани шестима незаконни мигранти. Трима са сирийци, а останалите са иранец, сенегалец и афганистанец.

Група от 25 млади мъже пък в това време бе хваната край Дебелец. Бежанците таман си били откъснали любеница от близкия бостан. Направили си спонтанен пикник край пътя и похапвали, до момента в който чакат трафикант с бус да ги събере и откара към Сърбия. Същинска безочливост пък бе проявата на 46-годишна украинка. Жената, която сама е емигрант от война, пособия на 9 сирийски бежанци, като ги карала с персоналния си автомобил. Тя бе хваната при инспекция на полицията в Бургас. Алла Гарбер обяснила в началото, че ги взела на стоп, откакто ходила на плаж и се прибирала към квартирата си. Натъпканите във фолксвагена млади сирийци съвсем се били задушили по пътя.

Украинката Алла Гарбер, която бе арестувана точно на Съединението да транспортира сирийски бежанци през Бургас, към този момент има издадена условна присъда 13 дни по-рано за същото закононарушение, съобщи „ Телеграф “. Чужденката е осъдена с 11 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период, само че все пак още веднъж качила в рент-а-кар автомобила си деветимата мигранти от Сирия и ги подкарала към Сърбия. На 24 август т.г. тя е наказана в Трън за същото закононарушение по бързата процедура. Тогава магистратите решили, че поради чистото й правосъдно минало Гарбер може да изтърпи условно наказване. Едва 13 дни след тази присъда украинката е арестувана още веднъж с бежанци, този път в Бургас. „ Не знаех, че е нелегално в България да се транспортират бежанци. Мислех, че те са легални мигранти ”, сподели тя пред съда. Гарбер е пристигнала у нас през юни тази година и наела квартира в Сарафово. Мъжът и синът й са в Украйна, стана ясно още в съда.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР