- 2000 души от Паничерево ще са под карантина за

...
- 2000 души от Паничерево ще са под карантина за
Коментари Харесай

В блокираното село на болния беглец чакат още 50-има гурбетчии

- 2000 души от Паничерево ще са под карантина за 14 дни, половината ще минат през бързи проби

- Избягалият от инфекциозната клиника застрашен със затвор до 5 година

- Доц. Ангел Кунчев: Пикът идва идната седмица, само че във всяко населено място ще е по друго време

58-годишен ром стана причина да затворят цяло село. Както “24 часа ” писа, във вторник Иван Михайлов избяга от инфекцозната клиника на старозагорската болница и се прибра с такси в дома си в циганската махала на с. Паничерево в община Гурково. Мъжът бе

издирен с

полиция и

върнат в

клиниката

с кола за спешна помощ

Обяснил, че се чувствал добре и не виждал за какво да стои в болничното заведение - инсулин можел да си поставя и самичък у дома.

Паничерево е второто у нас населено място след Банско, сложено напълно под карантина поради ковид. То ще е под обсада 14 дни. В селото живеят към 2000 души, множеството роми. Заразените към този момент са 6-има - последната позитивна проба е на локална жена, родственица на беглеца.

Първи от Паничерево с COVID-19 се оказа водач на рейс, който превозвал служащи на казанлъшка компания от близките села. След това в УМБАЛ в Стара Загора бе призната и брачната половинка му, която е онкоболна. Тя също е с ковид.

Още двама мъже и една жена от селото с позитивни проби бяха признати през последните дни в болничното заведение, измежду тях и Иван Михайлов. Кметът на Паничерево Атанас Граматиков сподели, че Михайлов живеел със брачната половинка си и с трите си внучета, чийто родители, както и доста други от селото били на гурбет в чужбина.

Според шефа на болничното заведение проф. Йовчо Йовчев пациентът

нямал здравни

осигуровки, само че

платил таксито,

до селото.

На 11 април Иван бил признат в инфекциозната клиника с всички признаци на ковид - температура над 38 градуса, зной, белодробно заболяване, бил подвластен от инсулин поради диабета си. На идващия ден излязла и позитивната му проба. Като се почувствал добре, Михайлов решил да си тръгне от клиниката. Използвал, че ключът на лабораторията за банкет на заболели бил отвътре на бравата и можел да излезе на двора. По това време - към 9 ч сутринта, лекарите провеждали визитация по стаите.

След като бе търсен съвсем през целия ден, бе открит и шофорът на таксито, закарал беглеца от болничното заведение до Паничерево. Той е гражданин на циганския квартал на Стара Загора и беше подложен под 14-дневна карантина в дома си. Шофьрът бил в непосреден контакт с болния съвсем час, така от Ст. Загора до Паничерево са 40 км.

Сега лекуването на беглеца Иван Михайлов продължава, само че против него към този момент е формирано бързо произвеждане за отклонение от интензивно лекуване. Това може да му донесе до 5 година отнемане от независимост и санкция сред 10 000 и 50 000 лева Производството е под наблюдението на районната прокуратура в Стара Загора. Говорителят - прокурор Надя Белчева, разясни пред “24 часа ” през вчерашния ден, че

в случай че положението

на обвинения

не разрешава

казусът да завърши правосъдно за 14 дни, бързото произвеждане ще се преобразува в досъдебно, чийто период за следствие е 2 месеца.

На процедура блокадата на Паничерево стартира още към 19 ч във вторник, входовете и изходите на селото бяха завардени от полиция и жандармерия. Тъй като през селото минава интернационалният път на тировете от Русе през Хаинбоаз към Свиленград, в този момент огромните камиони са отбити по обиколни направления.

В началото локалните се паникьосали, само че последователно се успокоили, сподели кметът на община Гурково Мариан Цонев. Първата нощ на карантината предходна умерено.

Според основаната организация идващите 2 седмици хората от Паничерево ще могат да излизат от домовете си единствено с цел да купят храна или да отидат на доктор. В селото непрекъснато ще дежури кола за спешна помощ.

Комуникацията с останалия свят ще става само на бариерите пред КПП-ата в двата изхода на селото на пътя Гурково - Нова Загора. Изключенията са единствено за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, медиците и за хората, които са на хемодиализа или на химиотерапия, които ще могат да излизат за своите процедури.

В Паничерево няма аптека, по тази причина общинските съветници от селото

ще събират

рецептурните

книжки

и рецептите на съселяните си и ще ги предават всеки ден на общински чиновници от Гурково, които ще идват със специфичен автомобил до бариерата. Те ще извършват поръчките и ще ги доставят още веднъж до бариерата на съветниците, които ще ги разнасят по домовете дружно с касовите бележки.

По същата скица ще бъде и снабдяването с храни и други артикули от първа нужда - те ще бъдат доставяни до бариерата на блокадата, откъдето ще ги вземат притежателите на трите хранителни магазина. За разлика от Банско колите на снабдителите няма да се позволяват до селото, само че ще бъдат дезинфекцирани, преди да се връщат назад от бариерата.

В ранния следобяд на инспекция пристигна основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Той видя намясто, че трите магазина за хранителни артикули в селото са добре заредени, а кметът Атанас Граматиков бе основал и организация хората

да получат

пенсиите си

по домовете

- 15 април се оказа тук денят за разпределяне на пенсиите. Доц. Кунчев даде отлична оценка на реда в Паничерево.

Той увери, че всеки от селото, чийто бърз тест за COVID-19 се окаже позитивен, ще бъде тестван наново и с по-надеждния PCR тест. Експертът чака пикът на болестта в страната да бъде след седмица, само че с ангажимента, че за всяко обитаемо място може да е друго.

На въпрос дали още ще бъдат затегнати ограниченията около Великден, той отговори, че няма прелиминарен проект, само че, където има нарушавания, те ще бъдат затегнати.

По-рано сутринта депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов донесе

подаяние от

сътрудника си

Делян Пеевски -

1000 бързи теста

за хората в Паничерево. От селото припомниха, че на последните локални избори в Гурково претендентът на Движение за права и свободи Мариан Цонев победи на балотажа индивида на ГЕРБ и доскорошен кмет Иван Иванов с 16 гласа и стана кмет.

РЗИ в Стара Загора също изпрати собствен екип в селото, с цел да бъдат тествани с PCR проби контактните със инфектираните. От инспекцията разясниха, че тяхното тестване няма връзка с самодейността на Движение за права и свободи.

Според кмета на Паничерево Атанас Граматиков още техни съселяни - към 50 души, ще се завърнат на 18 април от гурбет в Англия, хората към този момент имали купени самолетни билети. Вече е ясно, че те ще бъдат позволени

да карат

наложителната

карантина по

домовете си

Освен в Англия паничеревци работели още в Германия и Нидерландия, само че нямало хора в Италия и Испания. /24chasa.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР