200 милиона евро ще отпусне приоритетно Европа за укрeпване на

...
200 милиона евро ще отпусне приоритетно Европа за укрeпване на
Коментари Харесай

200 милиона евро от ЕК за укрепване на границата с Турция

200 милиона евро ще отпусне предпочитано Европа за укрeпване на българо-турската граница, заяви в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той дойде на място, дружно със заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Станимир Станев и шефа на Главна дирекция „ Гранична полиция “ основен комисар Росица Димитрова, с цел да ревизира готовността за посрещане на граничните служби за посрещане на засиления мигрантски напън.

България получи ясно изразено мнение от Европейската комисия, че за нея границата ни с Турция ще бъде предпочитана, сподели министър Демерджиев. По думите му, това се дължи както на работата на граничните ни служители на реда, по този начин и на достиженията на страната ни на дипломатическо ниво. МВР-министърът не пропусна да означи значимата роля на президентската институция за това.

„ Поет е явен ангажимент – да се влага в нашата граница. И това е по-скоро самопризнание, а не жест на помощ. Имаме уверението, че всичките претенции, които сме набелязали – построяването на 110- километра техническо поръчителство, доставяне с коли и персонален състав, ще бъдат включени в тази сума. Тя е към 200 милиона евро, а към тях се прибавят към този момент отпуснатите 141 милиона евро ", подчертаИван Демерджиев.

За потребностите на граничните управляващи към този момент са доставени спомагателни 35 високопроходими от други ведомствени министерства, още към 40 автомобила от структурите на Министерство на вътрешните работи. „ Целта е с тези нови коли, както и с ремонт на наличните, сполучливо да се оправяме със дилемите си досега, в който получим нужното финансиране за закупуване на нови – това ще се случи при започване на април ", разясни Демерджиев.

Граничните служители на реда в Малко Търново към този момент патрулират с дълго оръжие, стана ясно при визитата на МВР-министъра.

98% от персоналния състав на ГПУ-Малко Търново към този момент е минал през образование и

Такива оръжия е имало и преди, само че чиновниците не са били подготвени да ги употребяват, не е имало построени оръжейни за предпазване.

„ Поехме ангажимент патрулите да имат дълго оръжие, минаха образование, основани са нужните оръжейни, следва това оръжие да бъде оборудвано с принадлежности за нощно виждане и всичко останало, с което работата с него да бъде улеснена. От три седмици чиновниците патрулират с дълго оръжие. Поехме този ангажимент, с цел да има повече сигурност и по-сериозна огнева мощност. Със сигурност ще спре мигрантите повече, тъй като дава по-голяма сигурност на чиновниците и респектира тези, които се пробват незаконно да преминат в наша територия “, сподели Иван Демерджиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР