200 хил. американски знамена ще посрещнат след броени часове новия

...
200 хил. американски знамена ще посрещнат след броени часове новия
Коментари Харесай

200 000 знамена посрещат новия американския президент

200 хиляди американски флагове ще посрещнат след броени часове новия 46-и президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Инаугурацията му стартира към 17,30 ч. българско време, написа " ".

Церемонията ще бъде по-различна отвсякога
Досега за встъпването в служба на нов президент във Вашингтон се събират стотици хиляди хора, а всички хотели и AirBnb квартири са непокътнати месеци преди този момент. Приблизително два милиона души бяха отишли в американската столица през 2009 година за полагането на президентската клетва на Барак Обама.

Сега обаче - болести пандемията от ковид и заплахата от безредици, подбудена от проведения от последователите на Доналд Тръмп взлом на Капитолия на 6 януари, тържествата ще са без аудитория. На нейно място ще са 200 000 национални флага.

Драконовски ограничения за сигурност
25 000 военни от Националната армия охраняват церемонията. Те са ситуирани към Капитолия и в цялостен Вашингтон.
Центърът на Вашингтон е изцяло блокиран, 13 спирки на метрото са затворени, а улиците са заградени с бетонни блокове и военни коли.

Висока ограда препречва пътя на пешеходците към Капитолия. Засилени са инспекциите в другите огромни американски градове, както и по летищата.

Без обичайния чай
На церемонията няма да участва Доналд Тръмп. С това той прекъсва една дълголетна традиция. Обикновено денят на президентската клетва стартира с църковна работа, а след това следва пиянство на чай, взаимно с досегашната президентска двойка. Тази среща също отпада през тази година. Тръмп напуща Вашингтон през днешния ден преди обяд.

Светът в очакване на първата тирада
Целият свят е смълчан в очакване на първата тирада на Джо Байдън, след клетвата му. Традицията й, положена от президента Роналд Рейгън през 1981 година, ще бъде спазена.

Байдън и вицепрезидента Камала Харис ще се закълнат на стълбите пред Капитолия на Съединени американски щати, с аспект към Вашингтонският паметник. Около 200 души ще седят на сцената с тях при строги правила за съблюдаване на отдалеченост. Всички присъстващи също по този начин ще бъдат тествани авансово за ковид.

В речта си Байдън ще изложи целите на мандата си.

Остава и церемонията по тържествения церемониал, в който новият държавен глава ще инспектира армията. Зрителите ще гледат събитието онлайн. След това Байдън и Харис ще бъдат изпроводени до Белия дом от боен кордон и боен оркестър.

Лейди Гага пее химна
Президентското празненство под мотото „ America United " (Обединена Америка) въпреки всичко няма да мине без огромни имена и звезди на шоу-бизнеса.

Лейди Гага ще изпее американския народен химн, а телевизионната церемония, ръководена от артиста Том Ханкс ще отрази единството и многообразието на американската нация. Ще вземат участие и звезди като Дженифър Лопес, Деми Ловато, Джон Бон Джоуви и Джъстин Тимбърлейк.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ОТ ИНАУГУРАЦИЯТА НА ДЖО БАЙДЪН

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР