20 винопроизводители участваха в конкурса за най-добро бяло и червено

...
20 винопроизводители участваха в конкурса за най-добро бяло и червено
Коментари Харесай

Майстори спорят за най-добро вино на Зарезан в Лом

20 винопроизводители участваха в състезанието за най-хубаво бяло и алено вино на празненството във връзка Деня на лозаря в местността „ Садовете “. По традиция ломчани почитат Трифон Зарезан по остарял жанр на 14 февруари.
При алените виновност първо място завоюва Александър Цоцов. Второ място заслужи Сашо Николов, а на трето място бе класирано виното на Николай Ангелов.
Първа премия за най-хубаво бяло вино бе присъдена на Емил Светозаров. Второто място отиде при Николай Ангелов, а третото заслужи Сашо Николов, който получи и специфичната премия в категория "розе ".
Кметът Пенка Пенкова връчи на отличените винопроизводители грамоти и парични награди, обезпечени от община Лом. Представените виновност се догустираха и оценяваха от жури, в което участваха Албена Иванова и Росен Йосифов.
Празничен водосвет за здраве и изобилие отслужи отец Цветан Антонов.
„ Нашият край е фамозен със своите лозя и виновност и работливите стопани, които се грижат да има добра годишна продукция. Да има хубаво грозде, да създадем хубаво вино! На всички именици поисквам да носят със здраве името си! Нека празникът продължи във всеки дом, с положителни другари и родственици, на чаша искрящо вино и в положително въодушевление и с доста любов!” – пожела кметът Пенка Пенкова и алегорично заряза лоза и я поля с вино за здраве и изобилие. Гости на празненството бяха и зам.-областният шеф на област на Монтана Нина Петкова и ръководителят на общинския съвет Христина Христова.
Ритуалът по желание на цар на лозата извърши ДЮФА „ Хорце” към НЧ „ 23 септември “ – Лом, с началник Венислав Рафаилов. Ученици от ПГХЗ "Дмитрий Ив. Менделеев " показаха ритуален самун и също се включиха в ритуала по зарязване, а връстнеците им от ПГПТ изигриха пролетен танц. Изявиха се и девойките и момчетата от танцовия отбор „ Радост “ към ОУ „ Св. Климент Охридски “ – Сталийска махала, и бабите от вокална група към Дневния център за остарели хора "Дом край Дунав " - село Ковачица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР