20 въпроса, на които трябва да получат отговор до две

...
20 въпроса, на които трябва да получат отговор до две
Коментари Харесай

Родители от Смолян с 20 въпроса за Стратегията за детето

20 въпроса, на които би трябвало да получат отговор до две седмици, бяха предадени от протестиращите родители против " Стратегията за децата " на среща в Смолян. Те излязоха на следващ трети пpoтecт и шествие в регионалния град cpeщy пpoмeнитe в Зaкoнa зa зaкpилa нa дeтeтo и Haциoнaлнaтa cтpaтeгия зa дeцата 2019-2030 година Протестът се провежда в обществените мрежи и „ срещу антисемейните и антибългарските политики “ и се организира спокойно, воден от звука на каба гайди.

Родители с деца минаха по основния бул. на Смолян. Те декларират изрично, че са несъгласни с сходна стpaтeгия, коятo нe зaщитaвa, a нapyшaвa пpaвaтa нa дeтeтo и ceмeйcтвoтo. С плакати „ Ние няма да дадем децата си! “, „ Чуждите Неправителствени организации вън от БГ “, „ Децата ни са тока “, „ Не! На тактиката за детето “ и други, те призоваваха преминаващите хора по основния бул. на Смолян да се включат в шествието им и да поддържат настояванията им.

В петък вечерта протестиращите се срещнаха в Смолян с ръководителя на ПГ на ГЕРБ, депутата доктор Даниела Дариткова, която искаше да се изкаже на първия им митинг, с цел да изясни позицията си за въпросната Стратегия за децата, само че протестиращите тогава не й дадоха думата.

" Категорично няма тактика за извеждане на деца от фамилиите, страната не работи срещу фамилиите у нас. Не са застрашени хората с ниски приходи, самотните майки и татковци, разведените родители, майките на деца, родени инвитро ", съобщи на срещата доктор Дариткова.

В дебата участваха също Петя Пампорова, шеф на РД „ Социално подкрепяне “ в Смолян и Мария Семерджиева, шеф на РУО - Смолян. Модератор на полемиката беше Ангелина Кънева, която поведе митингите в Смолян.

" Държавата предлага комплекс от ограничения, които преди всичко постоянно са били подкрепящи - обществени помощи, обществени услуги, обща и спомагателна поддръжка в учебно заведение, психическа помощ, правни съвещания. Социалните служащи се занимават със случаи на деца, в чиито фамилии има тормоз и принуждение, грижат се за деца, които са изоставени от родителите и околните си, деца, за чието здраве и живот съществува действителна опасност.

В България има 2000 приемни фамилии - до момента те са дали дом на хиляди деца. Почти всички са отгледани и отглеждани в приемни фамилии. Те са били изоставени от фамилиите си, а не изведени от тях, стана ясно. Социалната политика у нас е българска. Тя се прави за българските фамилии, съобразена е с българската просвета, разбирания, полезности и обичаи. В нея не се вкарват сляпо модели от нито една страна от целия свят. Основен принцип е уважението и съхраняването на фамилията. Дори в случаите, в които една биологична майка е изоставила детето си и то е настанено в приемно семейство, обществените служащи до последно работят за построяването на връзка сред нея и детето и не предизвикват автоматизираното занемаряване на бебето. Работата с разширеното семейство - баби, дядовци, лели, чичовци, също е наложителна. Едно дете остава в приемно семейство единствено в случай че всички други благоприятни условия са изчерпани ", обявиха на срещата от институциите.

Д-р Дариткова акцентира, че Норвегия не е страна членка на Европейски Съюз. " Нейната държавна политика е да поддържа финансово Европейски Съюз, като в 16 страни от Съюза финансира планове главно от областите енергетика, околна среда, просвета, развиване на бизнеса, локално развиване. Българските държавни институции не поддържат норвежкия модел на обществена политика за деца и в нито един миг не е обсъждано въвеждането му у нас. Никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и закони отнемането на деца от техните родители. Деца се лишават единствено след правосъдно решение за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето - склоняване към проституция, милостиня, трафик. Социалните служащи и полицията извежда деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени. Това е правилото в закона, който обществените служащи са длъжни да съблюдават ", съобщи Дариткова. Тя уточни още, че родителите не трябва да считат хората, които подават сигнали за принуждение над дете за доносници, тъй като анонимни не се одобряват. И ги прикани да бъдат извънредно чувствителни към доверието, което се дава на представители на секти, представители на разнообразни от обичайните за България вероизповедания, неправителствени организации с неразбираем генезис.

" Преди да участвате в дарителски и цивилен акции, проверявайте достоверността на информацията, регистрацията на организацията и кои хора стоят зад нея. Не се доверявайте на информацията, която четете и която се популяризира от интернет тролове. Не се доверявайте на профили в мрежата, които нямат персонална фотография и които са оптимално изчистени от персонална информация. Тези хора продават напъните си да ви лъжат против възнаграждение ", сподели Дариткова. Участниците в срещата бяха подготвили съответни питания и дадоха оферти за промени, в това число законодателни, на които чакат отговор от доктор Дариткова след две седмици. По време на полемиката бяха сложени и редица въпроси, свързани с одобрение на учебниците и наличието на образователните стратегии.

„ Министър-председателят сподели, че е замразена Стратегията. Но това е изменен закон от 2019 година Пише: „ Органите по член 6 (това са органите за протекция на детето) създават и вземат участие в осъществяването и отчитането на Националната тактика за детето и Националната стратегия за протекция на детето. Тя, Стратегията, е призната в закона. Как да се замрази нещо, което е признато с измененията в Закона от тази година? Искаме да забележим черно на бяло отдръпването на тази Стратегия. Тя се оказва, че е един от най-малките проблеми, свързани с децата, паралелно с просветителни и други. Искаме непознатите Неправителствени организации въобще да не се позволяват, тъй като се оказва, че непознато Неправителствени организации може 6 месеца да се занимава със обществени въпроси. Няма надзор нито в образованието, нито на никое място ", съобщи на митинга негласната лидерка на недоволните родители Ангелина Кънева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР