20-ти май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от

...
20-ти май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от
Коментари Харесай

Световен ден на метрологията

20-ти май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 година Този контракт дава основата за международна поредна система за премерване, която е в поддръжка на научните открития и нововъведенията, промишленото произвеждане и интернационалната търговия, както и подобряването на качеството на живот и отбраната на световната среда.

Темата на Световния ден на метрологията през 2021 година е „ Измервания за здравето “. Тази тематика е определена, с цел да се осъзнае значимата роля, която измерванията играят за здравето, а оттова и за благосъстоянието на всеки един от нас.

Националните метрологични институти по света непрестанно развиват науката за измерванията посредством създаване и валидиране на нови способи за премерване, без значение от равнището им на трудност. Националните метрологични институти вземат участие в съпоставения, координирани от Международно бюро по ограничения и теглилки (BIPM- Bureau International des Poids et Mesures), с цел да подсигуряват надеждността на резултатите от измерванията по целия свят.

Международната организация по законова метрология (OIML – The International Organization of Legal Metrology) създава интернационалните рекомендации, задачата на които е уеднакняване и хармонизиране на условията по света в доста области. OIML управлява също и сертификационна система (OIML-CS), която улеснява интернационалното приемане и световната търговия с контролирани средства за премерване.

Тези интернационалните метрологични системи подсигуряват нужната сигурност и убеденост, че измерванията са точни, като обезпечават постоянна основа за интернационалната търговия през днешния ден и ни оказват помощ да се подготвим за провокациите на утрешния ден.

Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят в междуправителствени и национални метрологични организации и институти през цялата година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР