20 % от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки

...
20 % от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки
Коментари Харесай

20% с пневмония след боледуване от грип


20 % от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки затруднения всяка година. Това значи, че е обиден всеки пети болен, заяви за „ Монитор” националният съветник по микробиология и шеф на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато усетят първите признаци – настинка, висока температура, болки в мускулите и бърза изнемощялост, посъветва той.

Двете детски отделения в МБАЛ - Пазарджик са цялостни с дребни пациенти, оповестиха от болничното заведение. 21 деца до 2-годишна възраст са настанени в Първо детско поделение. 80% от тях са с пневмонии, посочи началникът на отделението доктор Елена Василева.

Най-малките заболели деца, които се лекуват, са 40-дневни близнаци. В отделението са настанени и няколко деца с ларингити и бронхиолити. Изцяло запълнено е и Второ детско поделение. В момента там се лекуват 28 деца на възраст от 1 до 18 година Повечето от тях са с бронхопневмонии, изясни началникът на отделението доктор Валентин Данчев.

Педиатрите са безапелационни, че се касае за затруднения от вирусни инфекции. Дали е грип или болесттите са породени от други вируси, не може сигурно да се твърди, защото досега грипен вирус не е изолиран.

Много е значимо още при първите признаци на вирусна зараза да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца, не предприемайте и самолечение, предизвестяват медиците.

По думите на проф. Кантарджиев при 10 и повече случая на пневмонии в една болница следва да се направи разбор от експерти на какво се дължи тя. Към момента не са подавани данни от Пазарджик, с цел да създадем съответния разбор, сподели националният съветник. По прогноза на Европейския център за грип и остри вирусни инфекции пикът на грипа на Балканите, в това число и в България, се чака при започване на февруари.

Наблюденията на експертите демонстрират, че болестта към този момент уголемява както географията, по този начин и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от вид А, и от вид Б. В лечебните заведения има настанени пациенти, които към този момент са с затруднения.

Върлуват варианти с екзотичните имена като „ Бризбейн”, „ Виктория” и „ Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с затруднения с менингит и енцефалит. Лекарите поучават да се заобикалят местата, на които се събират доста хора в затворени пространства, постоянно да се мият ръцете и да се проветряват стаите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР