20% от българите смятат, че е добре страната ни да

...
20% от българите смятат, че е добре страната ни да
Коментари Харесай

"Сова Харис": Най-много българи предпочитат кабинет, излъчен от ГЕРБ-СДС

20% от българите считат, че е добре страната ни да се ръководи от кабинет, излъчен от първия мандат на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Почти същия дял - 19,6% гласоподаватели смятат, че е по-добре да се проведат нови изключителни парламентарни избори.
 
Това демонстрират данните от експресно телефонно изследване извършено от " Сова Харис " по метода на стандартизираното телефонно изявление в интервала 23-25 април 2023 година измежду 1010 български жители.
 
17% желаят ръководство с кабинет, излъчен от третия мандат на " Възраждане ", а 11,4% смятат, че е по-добре държавно управление да бъде излъчено с втория мандат на ПП-ДБ. Около една трета от българските гласоподаватели не могат да преценяват кой е по-добрият вид за развиване на страната ни. 
 
Интересни са данните, които демонстрират какви са измененията в настройките на гласоподавателите, в случай че се стигне до осъществяване на нови изключителни парламентарни избори. 11,8% биха дали своят вот за политическа мощ, друга от тази, за която са дали своят вот на изборите на 2 април. 55,4% ще гласоподават за същата политическа мощ, която са избрали на последните избори.
 
Други 11,0% декларират, че са дали своят вот през април т.г., само че на последващи изключителни избори няма да гласуват; 5,8% не са дали своят вот през април, само че на идващите ще гласоподават. " Изводът е, че разочарованията са огромни и могат да провокират значими разбърквания при още по-ниска изборна интензивност ", акцентират от " Сова Харис ".
 
 Ще измененията ли метода си на гласоподаване при нови избори Ще измененията ли метода си на гласоподаване при нови избори Източник: Сова Харис
Oценката за работата на служебното държавно управление можем да възприемем като релативно добра, откакто 29,8% смятат, че се оправя сполучливо. Очаквано е в изискванията на рецесия отрицателните оценки да доминират – 41,6%. Естествено при образуване на тази позиция имат значение и политическите пристрастия, показват от " Сова Харис ". 
 
Според публичното мнение, най-висока оценка за работата си получава служебният министър-председател Гълъб Донев – 35,6% смятат, че той се оправя сполучливо. В група към него можем да причислим още министъра на младежта и спорта Весела Лечева (30,4%) и обществения министър Лазар Лазаров (30,0%).
 
Доближаващи рейтинга на кабинета съгласно индикатора «справя се успешно» са още Иван Демерджиев – министър на вътрешните работи (28,6%), Христо Алексиев – министър на превоза и известията (27,4%), Асен Меджидиев – министър на опазването на здравето (27,0%), Атанас Пеканов – министър по ръководство на Европейските средства (26,4%), Явор Гечев – министър на земеделието (25,2%).
 
В средата на тази самобитна ранглиста се намират Иван Шишков – министър на районното развиване и благоустройството (24,4%), Александър Пулев – министър на нововъведенията и растежа (23,6%), Крум Зарков – министър на правораздаването (23,2%), Николай Милков – министър на външните работи (22,8%), Росица Велкова-Желева – министър на финансите (22,4%), Димитър Стоянов – министър на защитата (22,2%), Росен Христов – министър на енергетиката (21,6%), Сашо Пенов – министър на образованието и науката (21,2%), Илин Димитров – министър на туризма (21,2%).
 
Най-ниско са оценени министри, които дават отговор за сфери с по-малко внимание измежду необятния кръг гласоподаватели: Найден Тодоров – министър на културата (19,6%), Георги Тодоров – министър на електронното ръководство (18,8%), Никола Стоянов – министър на стопанската система и промишлеността (18,6%), Росица Карамфилова-Благова – министър на околната среда и водите (18,0%). 
 
Според към една четвърт от гласоподавателите, някои от министрите би трябвало да останат и в идващия кабинет. Известно е, че в случай че идващото държавно управление е постоянно, това не може да стане по политически аргументи. Тази настройка обаче демонстрира позитивна оценка за свършената от служебния кабинет работа, показват още от организацията.
 
Данните са от експресно телефонно изследване, представително за пълнолетното население на страната, извършено от Сова Харис по метода на стандартизираното телефонно изявление в интервала 23-25 април 2023 година измежду 1010 български жители. Изследването е по поръчка на Dir.bg.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР