20 млрд. евро допълнително финансиране ще набере Европейският съюз, за

...
20 млрд. евро допълнително финансиране ще набере Европейският съюз, за
Коментари Харесай

Фонд с 20 млрд. евро ще бори европейската зависимост от руските горива

20 милиарда евро в допълнение финансиране ще набере Европейският съюз, с цел да подтиква по-бързото преустановяване на зависимостта на страните членки от съветските изкопаеми горива. Те ще бъдат взети от постъпленията от пазара на въглеродни излъчвания. Имаше концепция парите да бъдат обезпечени от продажбата на разрешителни, съхранявани в така наречен " запаса за непоклатимост на въглеродния пазар ", само че Дания и Нидерландия се противоставиха, заяви Reuters.

Представители на страните от Европейски Съюз и Екологичен потенциал взеха решение 60% от средствата да бъдат набрани от Фонда на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ) - орган, който събира доходи от пазара на въглеродни излъчвания, които сега се изразходват за революционни зелени технологии. Останалите 40% ще дойдат от приходите от продажбата на разрешителни за въглеродни излъчвания.

Пазарът на въглеродни излъчвания на Европейски Съюз изисква от електроцентралите и предприятията да закупуват разрешителни за отделяните от тях замърсяващи излъчвания. Цената на тези разрешителни скочи през последните години, увеличавайки приходите, които страните получават от продажбата им.

Финансирането ще бъде ориентирано към области като разширение на възобновимата сила, енергоспестяващи ремонтни действия и планове за подкрепяне на декарбонизацията на тежката индустрия.

Предстои страните от Европейски Съюз и Европейският парламент публично да одобрят договорката, с цел да влезе тя в действие през 2023 година

Цените на разрешителните за въглеродни излъчвания се покачиха частично поради по-строгите цели на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията, които ще понижат предлагането на сходни разрешителни през актуалното десетилетие. Референтната цена на въглеродните разрешителни в Европейски Съюз през днешния ден се търгуваше за към 88 евро за звук въглеродни излъчвания.

Първоначално Европейска комисия предложи парите за нови енергийни вложения да се обезпечат от продажбата на разрешителни, съхранявани в така наречен " запаса за непоклатимост на въглеродния пазар " – скица, предопределена да усвои непотребните разрешителни и да спре свръхпредлагането на пазара. Някои членки на Съюза, измежду които Нидерландия и Дания, се опълчиха на тази концепция, предупреждавайки, че заиграването с този запас може да подкопае доверието в пазара на въглеродни излъчвания и да понижи цената им в Европейски Съюз.

Очаква се по-късно през седмицата договарящите страни от Европейски Съюз да се опитат да реализират договорка за по-широко преразглеждане на въглеродния пазар.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР