20 митничари и гранични полицаи са обвиняеми за корупционната афера

...
20 митничари и гранични полицаи са обвиняеми за корупционната афера
Коментари Харесай

1000 евро подкупи на ден на граничен пункт Калотина

20 митничари и гранични служители на реда са обвинени за корупционната спекулация на граничен пункт " Калотина ". Според проверяващите без заплащане на рушвет е било невероятно да се премине границата. От прокуратурата и Министерство на вътрешните работи оповестиха, че пари са желани за всичко, даже за по-бързо прекосяване и отбягване на опашката от чакащи.

Схемата е разкрита по два метода. Единият е посредством голям брой сигнали, постъпили даже в дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи. Вторият е посредством разбор, че са зачестили и са станали огромни количествата опиати, хванати на граничен пункт " Градина " в Сърбия на излаз от България. Тогава е изработен разбор, че това не може да се случва, в случай че митничари и граничари не си правят работа.

Граничният пункт " Калотина " бил коментиран като " платеният " от постоянно преминаващите водачи на камиони и коли. Пари се желали от всички и за всичко, открили проверяващите.
Стефан Банков, шеф на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи: На територията на контролно-пропусквателен пункт Калотина не е допустимо да се премине без да се заплати. Единственият метод да преминат пункта без да платят е да прелетят. Повтарям - да прелетят. Сийка Милева, представител на основния прокурор: На същите им са желани парични суми под формата на такса " почерпка ".
" Фронт офис " на корупционната скица били граничните служители на реда. Сред леките коли събирали най-вече искащи да преминат по-бързо, като предложили пререждане на опашката против скромни суми от 10 до 50 евро.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: Зависи от лидера, стоката и моторното транспортно средство.
На водачите на камиони пък, без съображение, създавали проблеми и по този начин ги плащали непосредствено при митническите инспектори, които поемали щафетата по искане на рушвет.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: Искането на подкупите ставало непосредствено. Или посредством дейности, мимики и жестове, чиято цел била да подскаже на водачите да предадат избрана парична сума.
Целта на желаните парични суми била да не се прави действително физически надзор на товара, в това число да не се подложи транспортното средство на инспекция с рентген.
 Обвиниха 20 от арестуваните на Обвиниха 20 от арестуваните на "Калотина ", събирали такса "почерпка "
На 20 души от арестуваните за корупция на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина " са повдигнати обвинявания. Сред тях са шеф на митнически пункт, 15 митничари и 4-ма гранич...

Така всекидневно всяка промяна събирала в черната си касичка по няколко хиляди евро.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: От 800 до 1000 евро се събирали на вход камиони. На излаз камиони сумата е стигала до 1300 евро. На вход и излаз на леки коли се събирала сума от 200 - 300 евро.
В края на деня заработеното разпределяли по строго избрани правила.
Сийка Милева, представител на основния прокурор: Всеки митнически контрольор заделял по 50 евро и предавал персонално на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла сред митническите инспектори и граничните служители на реда. Димитър Петров, началник на Специализираната прокуратура: Може да се направи извод от нашите дейности, че митничарите са слабостта на Специализираната прокуратура.
В домовете на арестуваните проверяващите са разкрили огромни суми в евро, левове и турски лири. Намерени са още опиати и митнически пломби. Според проверяващите групата е работила от началото на 2019 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР