20 лева за извинителна бележка - с това се сблъсква

...
20 лева за извинителна бележка - с това се сблъсква
Коментари Харесай

Скандално: Лекар поиска от дете 20 лева за медицинска бележка

20 лв. за извинителна записка - с това се сблъсква Петя откакто синът ѝ се разболява. " В неделя синът ми беше болен. Беше с 40 градуса температура, доста неприятно кашляше и помолих дядо му да пристигна да го вземе, с цел да го заведе на дежурен кабинет. След прегледа, който продължи две минути, лекарят е споделил, че с цел да му издаде електронна записка би трябвало да даде 20 лв.. Той не е имал толкоз пари в себе си и надлежно записка не са му издали ", съобщи пред Българска национална телевизия майката Петя Колева.

След като схваща за шокиращата сума, Петя се обръща към медицинския център за пояснение.

" Звъннах на основния им офис и дамата ми сподели, че най-вероятно синът ми не е схванал вярно и цената на бележката е 12 лв. - имат подобен ценоразпис. Дори да е 12 лв. за мен е безумно потребителската такса да е 2,90, а една електронна записка да е 12 лв. ", добави Петя Колева.

На брифинг от 12 септември обаче здравният министър съобщи, че електронните извинителни бележки ще са безвъзмездни.

" Безплатно беше до момента. Безплатно ще остане и за в бъдеще ", добави министърът на опазването на здравето проф. Хинко Хинков.

Такса за издаване на здравна записка и качването ѝ в пациентското досие не би следвало да има, само че персоналните лекари към момента изискват тази услуга да им бъде заплатена. Сумата от 20 лв. обаче им се вижда неприемлива.

" Не бих споделила. Не го одобрявам. Документът е сред 2 и 4 лв.. Поне по този начин сме си се уговорили ", сподели още доктор Валентина Вълева, общопрактикуващ доктор.

Докога таксата ще може да се изисква не е ясно. Според здравното ни министерство такава би трябвало да се договаря сред Българския лекарски съюз и Здравната каса. От НЗОК обявиха, че те не дават отговор за таксата, тъй като не влиза в дейностите, за които заплащат.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР