20-годишният българин Сергей Р. е един от задържаните за тероризъм

...
20-годишният българин Сергей Р. е един от задържаните за тероризъм
Коментари Харесай

20-годишният българин Сергей Р. е сред арестуваните за тероризъм в Белгия


20-годишният българин Сергей Р. е един от арестуваните за тероризъм в Белгия. Други 5-има са белгийски жител, а един е турски. Всички задържани са упрекнати за присъединяване в терористична група, а петима от тях – за „ подготовка на терористично закононарушение “.

Белгийските управляващи още не разкриват детайлности за евентуалните цели на готвените офанзиви. Арестите започнаха в понеделник, дотук полицията е задържала общо 7 индивида. Най-вероятно става дума за радикализирани мюсюлмани.

Федералната полиция на Антверпен извърши обиски в Мерксем, Боргерхаут, Деурн, Синт Янс-Моленбек и Ойпен, като е арестувала 5 индивида. Край Брюксел също бяха извършени акции – в околните Завентем, Синт Янс-Моленбек и Схарбек. Задържани са други трима. „ Поне двама от забърканите са обвинени в планиране на терористична офанзива в Белгия. Целта на офанзивата още не е конкретизирана “, оповестяват от белгийското държавно обвиняване. Засега версията е подготовка на атентат.

Срещу българския жител Сергей Р. към този момент е повдигнато обвиняване за присъединяване в активността на терористична група, настояват локални медии. Вероятно е той да бъде изправен пред съда идния понеделник за уточняване на мярката му за неотклонение.

„ В Белгия има насъбрана джихадистка просвета. Старите мрежи са попълнени от нови хора “, разяснява арабистът проф. Владимир Чуков пред bTV. „ Това са младежи, безработни, мощно маргализирани, със скромни приходи. Примамени от обещания, те се ислямизират и се радикализират “, изясни той и добави, че в Белгия има над 500 души, членове на групировката „ Ислямска страна “.

Проф. Чуков подсети и че белгийска гражданка беше първата европейка-камикадзе, която се самовзриви с мароканския си брачен партньор през 2005 година в Ирак. „ Виждаме процеси, които не могат да бъдат предотвратени “, съобщи арабистът.

Припомняме, че през 2016 година Белгия бе атакувана точно от „ Ислямска страна “. На 22 март терористите нападнаха в Брюксел летището и метрото. 32-ма души бяха убити, а към 900 ранени. Процесът против причинителите на тези офанзиви към момента тече.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР