20-годишния българин Иван Минков, който загина докато отбранява свободата на

...
20-годишния българин Иван Минков, който загина докато отбранява свободата на
Коментари Харесай

Виктор Стоянов: В Украйна живеят над 200 000 българи, но не знаем нищо за тях

20-годишния българин Иван Минков, който почина до момента в който отбранява свободата на Украйна, е единствено един от хилядите, които водят война. Той е от село Чушмелия. Това е будно село с доста развита просветна българска активност, с фолклорна група. Те са гостували през годините в България.

Това разяснява пред Нова тв Виктор Стоянов от фондация " Македония ".

Жителите на това село са запазили своето етническо българско съзнание, въпреки да живеят в Украйна. Както виждаме, това са хора, които са лоялни към своята страна, в която са родени и в която живеят, като се опълчват на експанзията, която е упражнена върху страната. Трябва да се означи, че селото се намира на границата с Румъния, много надалеч е от бойните дейности и нека боевете не се реалокират в Одеска област, разяснява той.

Иван Минков е бил изпратен да пази Украйна в региона на Чернигов, добави той. 

Голям пропуск от страна на нашето общество, а и на страната е, че не се зачита обстоятелството, че в Украйна има над 200 000 българи. Гърция преди няколко дни си прибра 2000 гърци от Одеса. А ние в самия град имаме над 50 000 българи. Имаме и компактни български общности и в окупираните от руснаците региони, в южните територии. Там преди войната живееха няколко хиляди българи и в този момент не знаем каква е тяхната орис. Факт е, че не знаем живи ли са, починали ли са, отпътували ли са. Затова приканвам нашата страна да направи проект за евакуация на българското население от Украйна до момента в който трае войната, разяснява той.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР