20-годишен хакер от София, който работи в компания, занимаваща се

...
20-годишен хакер от София, който работи в компания, занимаваща се
Коментари Харесай

20-годишен хакер от София е източил личните данни от НАП

20-годишен хакер от София, който работи в компания, занимаваща се с киберсигурност е виновен за приключването на персонални данни от Национална агенция за приходите. Пробивът е изработен от България. Това съобщи началникът отдел "Киберпрестъпност " към ГДБОП Явор Колев в ефира на БТВ.

Задачата му е била да тества сигурността на системите, с цел да се предотвратят хакерски офанзиви. При него отговорността е била размита, стана ясно от думите му. Той е трябвало да открива уязвимости, само че не да ги употребява. В разнообразни стадии от живота си той е бил и от едната и от другата страна на закона – бял и черен хакер, разкри Колев.

„ Всеки, когато прави нещо оставя следи, въпросът е да ги откриеш и използваш “, акцентира началникът отдел "Киберпрестъпност " към ГДБОП.

„ Човекът е открит на работното му място. Той не е бил сюрпризиран. Това е човек, който прави това не за първи път “, разкри Явор Колев. „ Системите са тежко криптирани и се изисква доста сериозна работа, с цел да се открият доказателства “.

В момента тече досъдебно произвеждане.

„ Писмата, изпратени до медиите са присъщи за такива дейности и доста хакери се пробват да поемат отговорност за това действие. Всички версии се ревизират. Според мен, това са опити за вдишване на отговорност, каквато няма по какъв начин да се припише на всички:, сподели той.

„ Всяка една система би трябвало да бъде усъвършенствана. Развитието на осведомителните технологии е доста динамично и всички ние с всеки идващ ден сме изостанали “.

Има формирано досъдебно произвеждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР