20 години в затвора ще лежи мъж, убил с особена

...
20 години в затвора ще лежи мъж, убил с особена
Коментари Харесай

ВКС окончателно: 20 г. затвор за мъжа, убил майката на децата си в село Гложене

20 години в пандиза ще лежи мъж, умъртвил с особена свирепост майката на децата си. Това реши Върховният касационен съд.

Присъдата е издадена на Григор Георгиев, погубил Дарина Стефанова през 2019 година в с. Гложене. Той подозирал дамата в невярност. След като се прибрал от работата си в Елин Пелин, общият им дом в селото бил заключен. Влязъл през комарника.

Нахвърлил се с нож към Дарина. Синът му станал очевидец на нападението. Опитал се да помогне, само че не могъл. Дарина го пратила за помощ. Когато момчето се върнало, майка му към този момент била мъртва. Григор пък опитал да се самоубие.

Ето и какво решил съдът:

" След решение на Върховен касационен съд Григор Георгиев ще изтърпява наказване „ отнемане от независимост “ за период от 20 година за осъщественото с особена свирепост и по изключително непосилен метод ликвидиране на майката на децата му през 2019 година в с. Гложене.

С Решение № 82/27.02.2023 година по наказателно дело № 888/2022 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие присъдата по в.н.о.х.д. № 1039/2021 година на Софийския апелативен съд (САС). Решението е дефинитивно.

Делото е формирано по тъжба на Григор Георгиев против присъдата на САС, с която е отчасти анулирана присъдата по н.о.х.д. № 476/2020 година на Окръжен съд – Враца в частта, с която подсъдимият е оневинен по обвиняването да е направил действието по изключително непосилен метод за убитата. Вместо това Георгиев е приет за отговорен в това, че на 08/09.07.2019 година към среднощ в с. Гложене, общ. Козлодуй, съзнателно е умъртвил Дарина С., като убийството с изключение на с особена свирепост е осъществено и по изключително непосилен метод за жертвата. Наложеното наказване „ отнемане от независимост “ е увеличено от 18 на 20 години, а в останалата част присъдата е доказана.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема касационната тъжба за неоснователна. Оплакването на подсъдимия, че е лишен от процесуалното право да разпита директно и персонално единствения свидетел-очевидец и по този начин е лимитирано правото му на отбрана е безпричинно. Пред първоинстанционния съд Георгиев персонално и по безспорен метод е дал единодушието си показанията на малолетния му наследник, събрани в хода на досъдебното произвеждане в разпит пред арбитър, да бъдат приобщени към доказателствената цялост посредством прочитането им, заради което не може да се разяснява каквото и да е ограничение на правото му на отбрана от Окръжен съд – Враца. От своя страна, въззивната инстанция с съображение е счела, че още един разпит на малолетното дете не е нужен, откакто то е разпитано пред арбитър в наличието на психолог и възпитател, а показанията му са прочетени със единодушието на подсъдимия. Според висшите съдии отводът на апелативния съд да допусне разпита на малолетния наследник на Георгиев, който е и лице със характерни потребности от отбрана, с нищо не е нарушил или лимитирал правото му на отбрана. „ Доколкото посредством този разпит подсъдимият се е домогвал да потвърди, че в нощта, когато е умъртвил майката на детето си, в дома им е имало и трети човек, който го бил нападнал, версията е прегледана и от двете съдилища и е преценена като защитна, заради това че не се поддържа от нито едно доказателство или доказателствено средство от доказателствената цялост – разпити на очевидци, протоколи за оглед на местопрестъпление, изводи на назначени по делото съдебно-медицински експертизи и експертизи на материални доказателства “, показва тричленният състав на Върховен касационен съд. Поддържаните в жалбата причини, че посредством разпита на сина си ще откри, че майката незнайно по кое време е заплашвала, че ще убие децата си, е събитие, което е неотносимо към основния факт – осъщественото закононарушение и присъединяване на подсъдимия в него.

Върховната инстанция обобщава, че не установи съществуването на основни нарушавания на процесуалните правила, довели до ограничение правото на отбрана на подсъдимия или опорочили аналитично-оценъчната активност на решаващите съдилища.

Не са налице и учредения за преквалификация на действието от дипломиран случай на ликвидиране в ликвидиране в положение на афект по член 118 от Наказателен кодекс. При откритите от апелативния съд обстоятелства материалният закон е прибавен вярно и действието на подсъдимия е съставомерно от справедлива и субективна страна съзнателно умъртвяване на друго лице при съществуване на два квалифициращи го признака – осъществено по необикновен непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. В решението на Върховен касационен съд написа още: „ Данните, на които се базира бранителят, за използвано от потърпевшата Дарина С., както и от трето неустановено по делото лице, принуждение – удари по тялото и гърба, опити за намушкване с нож, се съдържат само в обясненията на подсъдимия Георгиев, на които решаващите съдилища не са дали заем на доверие като доказателствено средство, а се оценили като средство на отбрана. Този извод не е бил случаен, а изведен след съвкупен разбор на останалата доказателствена маса, при прецизно съблюдаване на процесуалните правила за разбор и оценка на доказателствените източници поотделно и в тяхната взаимовръзка и при съблюдаване на правилата на формалната логичност. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР