20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000

...
20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000
Коментари Харесай

Училищата в България търсят 1000 нови учители


20 дни преди началото на образователната година се търсят 1000 учители за цялата страна, а 600 не доближават единствено в София.
Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по непознати езици - най-много по британски, само че има оповестени места и за по-екзотични - китайски и японски, оповестява Българска национална телевизия. Дефицитни са и учителите по математика и осведомителни технологии.
Стартовата заплата на преподавател е 920 лв., а междинната за София - 1300 лв.. Бургаски учебни заведения оферират и до 2000 лв. на месец. От Министерството на образованието са безапелационни: свободните бройки ще бъдат попълнени в точния момент и няма да има класове без преподавател. На този декор има рекорден интерес към учителската специалност в Бургас - 48 души се борят за едно учителско място. Кандидатите се усилват.
От Министерството на образованието споделят, че проблем няма и образователната година ще стартира умерено.
"Това действително видяно е една обстановка, която е систематична. Всяко лято има възобновяване на педагогическите екипи, има придвижване на педагогическите експерти, тъй като сътрудниците ми - изключително в огромните градове - имат опция и за избор и при оповестяването на свободни работни места надлежно - те подхващат и такива стъпки ", сподели Ваня Кастрева - шеф на РУО - София-град.
За да има повече млади преподаватели - започва още една национална стратегия - "Мотивирани учители ", която ще обезпечава финансова поддръжка.
Много учебни заведения оферират на учителите да работят на цивилен контракт или да преподават едвам по няколко часа - неналичието на щатно предопределение и финансова сигурност при тези случаи обаче демотивира някои учители.

Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР