"20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден

...
"20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден
Коментари Харесай

Денят, в който не умрях. Две години от отравянето на Навални

"20 август. За повторно означавам втория си рожден ден - денят, в който се пробваха да ме убият, само че по някаква причина не умрях ". С тези думи съветският опозиционер Алексей Навални означи втората годишнина от опита да бъде токсичен.

Това стана на 20 август 2020 година на съветска територия, като Навални в началото беше лекуван в болничното заведение в Омск. По-късно той беше оздравял в Германия, където две самостоятелни експертизи стигнаха до заключението, че Навални е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок .

В момента най-известният критик на Путин излежава ефикасна присъда по остаряло дело. В профила си в Туитър в събота той направи резюме на случилото се след несполучливия опит за отравяне.

"Две години по-късно [...] наказателното дело по този начин и не беше формирано, каквото и да твърди Путин. Нямаше никакво публично следствие ", написа Навални.

"Почти всички директни участници от групата на убийците бяха открити и разпознати. Всички те са офицери на ФСБ ", сподели още той.

По думите му към момента не е ясно коя позиция пазят формалните съветски управляващи - че "не е бил токсичен с Новичок, а просто е изпаднал в кома " по други аргументи, или че "е бил токсичен, само че не от сътрудници на съветската страна, а от Западни служби, които търсят провокация ".

Годишнината от отравянето му провокира реакция и от страна на Европейския съюз. В особено изказване висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел прикани за "незабавното " освобождение на Навални и разкритикува Русия за репресията против него.

"Комисията продължава да осъжда остро опита за отравяне на Навални и приканва Русия да се придържа към уговорките си по линия на Конвенцията за възбрана на химическото оръжие ", уточни Борел.

След несполучливия опит да бъде токсичен Навални прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 година той беше задържан и наказан на дейно отнемане от независимост по с условна присъда., а негови сътрудници бяха арестувани.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

През януари тази година с "терористи и екстремисти ", а два месеца по-късно. Съдът го призна за отговорен по дело за машинация и по дело за пренебрежение към съда.

"Кремъл е толкоз гневен, че оцелях, че първо ме затвориха за 3,5 година, а по-късно ги усилиха на девет ", написа в събота той.

на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 година откри имената на хората, директно направили отравянето или взели участие в подготовката му. Всички те са чиновници на ФСБ – съветските секрети служби, които са правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Агентите са следили Навални из цяла Русия в екипи от по трима души. Почти всички участници в интервенцията са лекари или химици, работещи за ФСБ.

Данните за тях станаха известни, откакто публицистите се снабдиха с трафични данни от телефоните и описи на пасажерите, летели до същите места и по същото време, в което и Навални. Кремъл обаче продължава да отхвърля да има връзка с отравянето.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР