20 925 граждани са потърсили съдействието на омбудсмана само за

...
20 925 граждани са потърсили съдействието на омбудсмана само за
Коментари Харесай

Ковачева в Ниш: 20 925 граждани са потърсили съдействието на омбудсмана само за първите 10 месеца на 2019 г.

20 925 жители са потърсили съдействието на омбудсмана единствено за първите 10 месеца на 2019 година 8 942 са постъпилите тъжби в институцията, като от тях в топ 5 са сигналите на потребителите – 2 257, следвани от тъжби против нарушени обществени права – 987, съществени права и свободи – 897, право на благосъстоятелност – 740 и право на добра администрация – 559. Тези данни изнесе доцент Диана Ковачева при присъединяване си през днешния ден в срещата на балканските омбудсмани, проведена от сръбския бранител на жителите Зоран Пашалич в гр. Ниш.

Доц. Ковачева през днешния ден взе участие в интернационалната конференция: „ Укрепване на потенциала на институцията и увеличение на достъпността на омбудсмана за всички жители “, на която показа работата на институцията пред сътрудниците си от Балканската мрежа, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана.

На форума участваха омбудсмани, техни заместници и представители от Северна Македония, Румъния, Турция, Гърция, Хърватия, Черна гора, Словения, Албания, Босна и Херцеговина. Специален посетител на събитието бе и българският дипломат в Република Сърбия Н. Пр. Радко Влайков.

Доц. Ковачева подчертава, че за първите 10 месеца от годината екипът на българския омбудсман е завършил работата по 10 225 тъжби, отправени са над 1 300 рекомендации към държавни и общински органи, като всяка втора от тях е била изпълнена.

„ Един от методите за повишение на достъпността на жителите е приемната на институцията, която работи всеки ден от 9.00 до 17.00 ч. През първите 10 месеца на т.г. сме съветвали 11 982 жители. По съответни проблеми омбудсманът работи на терен и е посетил 26 обитаеми места. Открити са 3 горещи телефонни линии – по проблеми на хората с увреждания, неизплатени заплати, а от това лято и по тъжби на консуматори на ВиК услуги. Организирани са 14 изнесени приемни, от които 2 в Република Сърбия, взаимно с сътрудника Пашалич, в Цариброд и Босилеград “. Диана Ковачева добави, че достъпността на омбудсмана е гаранция, че жителите имат достъп и до институциите.

Тя акцентира, че в Босилеград наши сънародници и сръбски жители са ги сезирали за екологичните проблеми от минната активност в пограничните региони, за повишение на броя на злокачествените болести измежду локалното население и са настояли за публична информация и трансгранична оценка на въздействието върху околната среда. Ковачева подчертава, че вследствие на това е изпратила рекомендация до българските министерства – на външните работи, околната среда и водите и опазването на здравето за предприемането на дейности.

„ Пред министър Димов настоях смесената комисия сред отрасловите министерства за запазване на околната среда и водите на двете страни да бъде осведомена с постъпилите тъжби от общата приемна и поставените от жителите въпроси да бъдат взети поради. Това искане беше изпълнено. Освен това организирах среща с министъра след съвещанието на смесената комисията и получих увещание, че се работи по проблема. Благодаря и на сътрудника Пашалич, който също ангажира персонално с тематиката и пред сръбските управляващи, чакаме в най-скоро време действителни резултати “, заключи българският омбудсман.

Доц. Ковачева добави, че смисълът от Балканската мрежа на омбудсманите е точно в такова тясно съдействие за решаването на сходни трансгранични проблеми, което работи в полза на жителите и техните права.

Тя взе отношение и в полемиката за подсилване на потенциала на омбудсманите в сходство с Парижките правила и правилата на Венецианската комисия за самостоятелност, безпристрастност, бистрота, плурализъм и оптимално необятен мандат при отбрана правата на индивида.

„ Тази година институцията на българския омбудсман беше акредитирана с най-високия Статут „ А “ на Организация на обединените нации за правозащитна организация. Той е доказателство, че гласът на жителите към този момент ще се чува на най-високо равнище в Съвета по правата на индивида и пред всички комитети на Организация на обединените нации, които пазят цивилен права “, уточни българският омбудсман. И добави още, че Статут „ А “ е доказателство, че институцията работи в цялостно сходство с условията на Парижките правила и тези на Венецианската комисия.

След конференцията в гр. Ниш доцент Ковачева и дипломат Влайков посетиха Цариброд, където се срещнаха с кмета Владица Димитров, с цел да затвърдят съдействието си за взаимно решение на проблемите на българското малцинство.

По-късно българският омбудсман и дипломат Влайков сервираха и цветя пред паметника на Васил Левски в града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР